7.6 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025
spot_img
EDITORIALÎntre Prut și Nistru se instaurează stare de urgență

Între Prut și Nistru se instaurează stare de urgență

- Advertisement -

La ora când scriu acest text, nici unul dintre factorii de decizie de la Chișinău nu știe dacă după data de 1 ianuarie va continua sau nu tranzitul gazului rusesc pe conducta din Ucraina spre sud-estul Europei. Autoritățile ucrainene au anunțat că nu vor demara discuții cu Gazprom pentru prelungirea acordului de tranzit care expiră la sfârșitul anului 2024.

Dacă aurul albastru nu va mai fi transportat prin conducta care tranzitează Ucraina există marea probabilitate ca în apartamentele dintre Prut și Nistru să apară frigul și întunericul.

Explic! Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Chiar dacă statul moldovean nu mai depinde în totalitate de gazele rusești, există o mare dependență de energia electrică produsă în stânga Nistrului. În lipsa unei linii energetice de înaltă tensiune care ar lega Republica Moldova de România, aflată încă în construcție, Chișinăul își asigură aproape 80 la sută sau chiar mai bine din necesarul de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan care funcționează în baza gazului rusesc.

Contractul de achiziție a energiei electrice, prelungit în toamna anului 2023, va expira la sfârșitul anului 2024. Potrivit datelor publice, costul energiei procurate din regiunea transnistreană este de circa 66 dolari pentru un MWh.

La data de 5 decembrie 2024, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul oficial de revocare din funcția de ministru al Energiei a lui Victor Parlicov. Revocarea din funcție a ministrului Parlicov a fost cerută de premierul Dorin Recean, pe motiv de iresponsabilitate în gestionarea sectorului energetic moldovenesc.

Am solicitat demisia ministrului Victor Parlicov, pentru că el este responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis greșeli care ne-au adus în situație de criză. Am solicitat și demisia directorului general Energocom, Victor Bînzari. Compania nu a cumpărat gaze atunci când a fost posibil, ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice și nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri. Am solicitat și demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de observatori a Moldovagaz. Sergiu Tofilat, chiar dacă nu avea competență, a blocat totuși cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile, atunci când era cel mai convenabil”, a spus Dorin Recean.

De asemenea, premierul moldovean a menționat că va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic, din 16 decembrie.

La începutul lunii iunie, secretarul de stat al Ministerului Energiei de la Chișinău, Constantin Boroșan afirma că gazul rusesc va ajunge în regiunea transnistreană și după anul 2024. Declarația a fost făcută  în cadrul emisiunii „Indicator economic”, de la Radio Moldova. Oficialul moldovean a susținut că autoritățile moldovene și cele de la Kiev au purtat discuții pentru ca concernul rus Gazprom să poată livra gaze naturale în Turcia, iar de acolo în Bulgaria, România și, prin gazoductul ucrainean, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Boroșan a admis că tranzitarea gazelor naturale prin mai multe țări va aduce cu sine costuri mai mari.

Ministrul Victor Parlicov, după vizita din 25 noiembrie 2024 efectuată la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a discuta despre livrări către regiunea transnistrană pe rute alternative, din 2025, a anunțat că Gazprom leagă subiectul livrărilor pentru Republica Moldova pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea datoriilor istorice.

Cert este că în acest moment situația din sectorul energetic a Republicii Moldova este vineție: de la data de 1 decembrie 2024, consumatorul final va plăti un preț de 16,74 lei (cu TVA) /1m3.

Solicitarea de creștere a tarifului la gaz vine din partea Moldovgaz (citește Gazprom) care și-a argumentat solicitarea printr-o creștere „considerabilă” a prețurilor pe piața internațională.

Dorin Recean a cerut și a obținut demiterea ministrului Energiei

Creșterea de preț a avut loc în contextul în care în luna septembrie, înaintea alegerilor prezidențiale, primul ministru Dorin Recean a declarat, că cetățenii nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale și energie electrică, iar ministrul energeticii a menționat, în octombrie, că nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere.

Din punctul meu de vedere, negocierile Republicii Moldova cu Gazprom, prin intermediul ministrului Parlicov au dat greș. De aici și solicitarea primului ministru Recean de demitere.

Victor Parlicov s-a întâlnit la Sankt Petersuburg cu Alexei Miller, șeful Gazprom

Moldovagaz înseamnă Gazprom. Înaintea alegerilor prezidențiale nu s-a vorbit prea mult despre devierile tarifare înregistrate de Moldovagaz. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar dacă în timpul campaniei electorale narativul antirusesc al PAS era cât se poate de vocal. Înclin să cred că în perioada alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a existat o înțelegere între autoritățile moldovene și cele ale Gazprom (citește Federația Rusă). Cererea de creștere a tarifului la gaz a  venit după aflarea victoria la prezidențiale a Maiei Sandu.

La fel, înclin să cred că vizita la Sankt Petersburg a ministrului Energie a fost vârful de iceberg a unor negocieri moldo-ruse la tema resurselor energetice. Negocieri care s-au terminat cu un eșec.

Eșecul acestor negocieri pentru resurse energetice ieftine poate fi pus la baza motivației implicării șefei statului moldovean în procesul electoral românesc de partea Elenei Lasconi. Probabil s-a crezut că problema energetică moldovenească s-ar rezolva mai ușor cu Elena, la Cotroceni. Amintesc că echipa politică a Maiei Sandu a îndemnat cetățenii români cu domiciliul în Republica Moldova să voteze la parlamentare pentru USR, iar la prezidențiale pentru Elena Lasconi.

Termocentrala de la Cuciurgan funcționează cu gaz rusesc…Dacă gaz rusesc nu e, nu va fi nici lumină, nici căldură în Republica Moldova

Logica îmi spune că decidenții politici de la Chișinău se vor reorienta politic către decidenții viitoarei coaliții de guvernare de la București. Nu știm dacă coaliția anunțată va fi și cea care va oferi viitorul Cabinet de miniștri. Pentru mine este clar că social democrații români vor fi cei care vor dicta la Palatul Victoria.

În acest context, aștept să văd cine va fi în fruntea delegației Republicii Moldova care va pleca la București pentru a cere ajutor.

Repet, după data de 16 decembrie, în Republica Moldova se va instaura stare de urgență în domeniul energetic. E semn că zvonul despre frig și întuneric peste Republica Moldova ar putea deveni un adevăr.

- Advertisement -
Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE