2.9 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025
spot_img
DiverseIoan Fierbe Piatră – începutul sărbătorilor tradiționale ale verii

Ioan Fierbe Piatră – începutul sărbătorilor tradiționale ale verii

- Advertisement -

Ioan Fierbe-Piatră este numele sub care este cunoscut Sfântul Ioan Botezătorul în calendarul popular. Aflată pe 25 mai, ziua este dedicată Sfântului Ioan Botezătorul și marchează A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan. Se crede că în această zi, Sfântul Ioan Botezătorul controlează fenomenele meteorologice specifice anotimpului cald, cum ar fi ploaia, grindina, tunetele și trăsnetele.

Tradiția spune că astăzi nu trebuie să munceim, ci să respectăm cu sfințenie ziua lui Ioan Fierbe-Piatră.

Pe 25 mai se ține în calendarul ortodox A treia aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul, cunoscut în popor ca Ioan Fierbe-Piatră sărbătoare ce aduce o combinație între credință, tradiții și respect pentru natură.

În cultura populară figurile religioase și sfinții au fost adesea suprapuse sau îmbinate cu figuri din tradițiile precreștine. Sfântul Ioan Fierbe-Piatră este o astfel de suprapunere, unde un sfânt creștin a preluat roluri și atribute de la zeități sau spirite protectoare din tradițiile mai vechi.

În popor se crede că  Sfântul Ioan a fost un om sărac, căruia Dumnezeu îi preschimbase capul cu al unei oi pentru a-l feri de păcat, căci fusese ademenit de o femeie frumoasă.

Legenda spune că Sf. Ioan era un tânăr sărac, cuminte și foarte frumos. Tocmai pentru această frumusețe, o femeie bogată își puse ochii pe dânsul. Într-o zi, când îl întâlnește, îi spune chiar că peste noapte îl va aștepta la dânsa acasă. Să vina dar, că va fi bine de el, iar de nu va veni, vai și amar va fi de capul lui. Sf. Ioan, care știa din ce pricină îl paște acest greu pacat, se întristă adânc și se ruga lui Dumnezeu să-l facă urât. În acest chip socotea el că femeia aceea își va întoarce fața și gândurile cele rele de la dânsul. Dumnezeu se milostivi de fecior și-l învâță, se zice, ca să scoată cutițul și să-ți taie capul. Sf. Ioan făcu întocmai și în locul capului său se pomeni cu un cap de oaie. Astfel, într-o zi de toamnă, a plecat spre casa femeii care îl chemase. Când aceasta l-a văzut, s-a cutremurat de spaimă și cu ocări l-a dat afară. În acest chip Sf. Ioan a fost scutit de păcat. Frumosul lui cap a fost aflat tocmai mai târziu, la 25 mai, când biserica serbează chiar Aflarea capului Sfântului Ioan Botezatorul.

Cunoscut ca Ioan Fierbe Piatra, el este apărătorul de rele și durere, dar aduce și descarcă focul (reprezentat de piatră) acolo unde este ignorată interdicția de a lucra căci în această zi nu se lucrează, pentru a fi feriți de furtună, fulger, trăsnet și foc

Se crede că Ioan Fierbe Piatră ducea furtuna, des­cărcând-o în alte părți, dar o lăsa să cadă în grădinile și livezile celui ce-i necinstea sărbătoarea. Pentru a avea sănătate, în această zi nu se consumă fructe sau legume rotunde cum ar fi prune, mere, pere și nici de culoare roșie, dar nici căpățâni de usturoi. Nu se bea nici vin roșu pentru că amintește de sângele vărsat de Ioan în timpul decapitării sale. În această zi se sfințesc mere, pere, struguri și castraveți care se împart oamenilor săraci, în amintirea celor trecuți în neființă.
Tot din popor se spune și că în luna această nu-i prielnic să faci nuntă ori botez; bătrânii noștri ne mai învață și că ploaia caldă, ca de vară, cazută-n mai, e o binecuvântare pentru recolte și anunță un an roditor.

Rămășițele pământești ale Sfântului Ioan Botezătorul au avut o istorie zbuciumată, fiind pierdute și găsite de 3 ori. În calendarul ortodox, există trei sărbători ce poartă numele de Aflarea Capului Sfântului Ioan, dintre care Întâia și a doua Aflare, pe 24 februarie, iar a treia e celebrată pe 25 mai.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE