16.5 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
Alegeri 2024Ion Iliescu crede că românii se raportează la șeful statului ca la...

Ion Iliescu crede că românii se raportează la șeful statului ca la „un țap ispășitor”!

Cu mai puțin de două luni înainte de viitoarele alegeri prezidențiale, primul șef postcomunist al statului român, Ion Iliescu, a vorbit într-un podcast despre cât de respectată sau nu e în prezent instituția prezidențială din România.

Primul tur al alegerilor prezidențiale e programat la 24 noiembrie!

„Nu doar că instituția prezidențială nu e la fel de respectată și de sonoră cum e cultul foștilor Președinți de la Casa Albă, dar e ceva mai dramatic de atât. Nici foștii președinți de stat, între ei, nu au dialog și nu sunt capacitați să rămână în slujba României prin ceea ce au mai valoros: un capital social, conexiuni, influență internațională și, foarte important, experiența politică. Foștii președinți nu mai sunt uneori nici măcar în amintirea partidelor lor, darămite a opiniei publice”, a declarat Ion Iliescu în cadrul interviului cu Ionuț Vulpescu, membru al PSD și fost ministru al Culturii, Avangarda, dat publicității duminică, 29 septembrie, în mediul online.

YouTube player
Ionuț Vulpescu reușește să țină trează atenția societății asupra primul președinte al României de după schimbarea regimului politic

Ion Iliescu și-a reamintit amănuntul conform căruia ultima dată când foștii președinți ai României s-au aflat împreună la un eveniment public a fost în urmă cu aproape două decenii, la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea.

„Există o fotografie istorică, din aprilie 2005, la Vatican: Regele Mihai, subsemnatul, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. Plus premierul din acel moment, Călin Popescu-Tăriceanu. Ne plac sau nu, patru lideri ai României, din epoci istorice cu ambiții și resurse complet diferite, uniți de moartea unui ales al lui Dumnezeu. În România nici nu era posibil să stăm în aceeași pictură, cum se spune. O fi ceva providențial, ar zice unii. Eu cred că oamenii își fac destinul cu mâna lor și că e vina societății că privește instituția fostului președinte ca ceva de care se poate lipsi. Ar fi frumos ca pe foștii președinți să îi unească și nașterea unei noi Românii”, a declarat Ion Iliescu.

În opinia sa,  în România funcționează ceea ce Hannah Arendt a identificat drept „mitul țapului ispășitor”.

„Cineva trebuie să fie de vină pentru insuccesele unei țări, și e mai simplu să arunci culpa asupra unui singur individ, decât să evaluezi problema ca fiind atribuibilă unor grupuri mai largi. Președintele României a fost țapul ispășitor în dialectica vinei de când s-a instituit democrația în această țară”, a precizat același Ion Iliescu, care a împlinit în luna martie 94 de ani.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE