Jocurile Olimpice de Vară sunt amenințate din ce în ce mai mult de schimbările climatice. CNN scrie deja că edițiile ce vor urma după 2050 vor trebui organizate în alte regiuni ale planetei, în care condițiile climaterice vor permite buna lor desfășurare.
Iar analiza celor de la CNN reamintește că Jocurile Olimpice de la Paris din această vară s-au deschis la 26 iulie, cu reprize de ploaie la ceremonia specială, urmând apoi o perioadă călduroasă, dar și o ultimă săptămână benefică sportului și sportivilor.
„Căldura extremă este o amenințare din ce în ce mai mare pentru sportivii de elită, cazurile de epuizare termică și insolație devenind tot mai frecvente pe măsură ce poluarea cu combustibili fosili împinge tot mai sus în termometre temperaturile și umiditatea. Sportivii, în special, dar și turiștii din zonele cu climă mai rece, sunt vulnerabili la căldură extremă”, indică analiza celor de la CNN.
În opinia specialiștilor consultați de cei de la CNN, majoritatea orașelor lumii nu va putea găzdui Jocurile Olimpice în timpul verii în următoarele decenii, din cauza stresului termic. CarbonPlan, un grup nonprofit axat pe știința climatică și pe analize foarte serioase, afirmă că stresul termic – o combinație de căldură, umiditate, viteza vântului, unghiul soarelui și acoperirea norilor – până în 2050, va trece cu mult peste limita 36-37 de grade Celsius la umbră, dincolo de care experții recomandă anularea evenimentelor sportive.
Cu alte cuvinte, desfășurarea Jocurilor de vară în orașe de pe coasta estică a SUA sau îpe bătrânul continent ar reprezenta un risc imens pentru sănătate pentru sportivi.
O mare parte din orașele din estul Chinei, inclusiv metropolele Beijing și Shanghai, ar fi cu temepraturi mult peste limită, la fel ca și Hong Kong și alte zone uriașe din Asia de Sud-Est.
Sugestiile de modificare a calendarului Jocurilor Olimpice de Vară, astfel încât organizarea acestora să nu coincidă cu perioada de căldură maximă, devin din ce în ce mai consistente.
Orașele din nord-vestul Europei, precum Londra, Oslo și Stockhol, pot deveni soluții foarte atractive pentru marele eveniment, în timp ce orașele mediteraneene, inclusiv Palermo din Italia și Sevilla din Spania, pot fi deja uitate.
Următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară vor avea loc în 2028 la Los Angeles, un oraș a cărui temperatură este plăcut moderată de răcorosul Ocean Pacific, în timp ce ediția din 2032 a fost încredințată autorităților din Brisbane, statul Queensland din nordul Australiei, un oraș care devine atât de cald vara, încât va organiza evenimentul în timpul iernii australiene, la sfârșitul lunii iulie. Totuși, iarna din Brisbane nu oferă temperaturi mult scăzute, ci net și constant peste 30 de grade Celsius.
Peste zece țări și-au exprimat interesul până astăzi să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară din 2036, dar numai șase și-au făcut ofertele publice. E vorba despre India, prin orașul său vestic Ahmedabad, Indonezia, cu noua sa capitală aflată în construcție, Nusantara, Qatar, cu Doha la atac, Turcia ce licitează cu metropola Istanbul. Asta în timp ce Polonia și Chile își propun propriile capitale, Varșovia și Santiago.
Ce va fi? Vom afla destul de curând!