8.1 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025
spot_img
DiverseLăcrămioara, floarea încărcată de simboluri. Papirus din sipetul cu taine și povești

Lăcrămioara, floarea încărcată de simboluri. Papirus din sipetul cu taine și povești

- Advertisement -

Lăcrămioara,  plantă de pădure, este înzestrată cu flori albe, micuțe, în formă de clopoței. Sunt delicate și gingașe, fiind adesea asociate lacrimilor care curg pe obraji.

Numele popular întâlnit la noi este mărgăritar sau dumbrăvioară, În alte culturi, însă, mărgăritarul este numit după o metaforică expresie, „Crinul din vale”. Se crede că numele este o referire la expresia „crinul din vale” găsită în biblie, în Cântarea Cântărilor. În text este descrisă o floare frumoasă și parfumată care crește în văi, iar asocierea cu versetul biblic adaugă o semnificație romantică și spirituală acestei delicate flori

Numele stiințific al lăcrămioarei, “convallaria majalis”, este de proveniență latină și are semnificația de “vale” ( convallaria) si “luna mai” (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori.

Lăcrămioara este o floare încărcată de simboluri. Lăcrămioara crește de obicei în zone răcoroase, la umbra copacilor sau tufelor mai mari, ascunsă de văzul lumii. Având un aspect delicat și o oarecare modestie, exprimă simplitate, smerenie și frumusețe fără pretenții.

În simbolismul creștin, pentru că înflorește primăvara, floarea este asociată cu a doua venire a lui Hristos, simbolizând speranța și reînnoirea și purificarea prin suferință. Legenda spune că lăcrămioarele au apărut în urma lacrimilor fecioarei Maria în momentul crucificării Mântuitorului. O altă variantă a legendei spune că lăcrămioarele au apărut din lacrimile Evei când ,împreună cu Adam, a fost izgonită din Grădina Edenului.

Lăcrămioara semnifică, de asemenea, revenirea, bucuria și optimismul, căci apare după iernile lungi.

Fiincă de obicei ar trebui să înflorească în mai, lăcrămioara mai este numită în Franța „Crinul de mai” și este asociată cu sosirea timpului cald. Numele francez pentru lăcrămioare este Muguet, și este adesea folosit în parfumuri care îi poartă miresma. În Japonia este un simbol al reînnoirii.

În Anglia premodernă, crinul din vale (glovewort) se folosea pentru a crea un unguent pentru durerea mâinilor, Apollinaris și se credea, conform legendei, că rețeta a fost descoperită de zeul Apollo.

Numită lăcrămioară, crinul din vale, crinul de mai, mărgăritar sau dumbrăvioară, această floare delicată reflectă rădăcinile sale biblice, simbolismul umilinței, asocierea cu primăvara și fericirea. Fie în grădini, buchete sau parfumuri, lăcrămioara continuă să ne captiveze inimile cu farmecul său atemporal.

Sursă foto: pixabay

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE