14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
StiriIntern„Legea taximetriștilor” s-a împiedicat în pixul lui Boloș! Aceștia anunță reluarea protestelor

„Legea taximetriștilor” s-a împiedicat în pixul lui Boloș! Aceștia anunță reluarea protestelor

După organizarea unor proteste masive atât în București, cât și la nivel național, după ce au obținut promisiuni ferme din partea ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu că solicitările lor vor fi transpuse într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, iată că taximetriștii au rămas cu buza umflată. Sătui să mai aștepte și considerând că adoptarea Ordonanței este tergiversată fără motive reale, organizațiile reprezentative ale firmelor de taxi anunță că vor relua protestele și solicită o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

„Având în vedere tergiversarea prin diferite mijloace a emiterii Ordonanței de Urgență de modificare a Legii 204/2019 (OG 49.2019) proiect inițiat de Ministerul Transporturilor , dezbătut public la data de 25.03.2024, solicităm o întrevedere de urgență cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu pentru soluționarea acestei stagnări nejustificate a Guvernului în emiterea modificării legislative.

Concomitent anunțăm opinia publică cât și colegii din țară că am început demersurile pentru organizarea protestelor, atât la nivel național cât și în Capitală, în perioada 22-24.04.2024.

Guvernul este obligat să asigure, prin politicile aplicate, un climat concurențial corect pentru toți jucătorii de pe aceeași piață. Este evident că O.G. 49/2019 are nevoie de ajustări tocmai pentru a asigura acest aspect”, se spune într-un comunicat al Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi.

Reamintim că în luna martie mii de taximetriști din întreaga țară au ocupat pentru mai multe zile Piața Constituției din Capitală, solicitând Guvernului să modifice legea care reglementează transportul alternativ de persoane. Reprezentanții taximetriștilor au avut mai multe întâlniri cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și cu reprezentanți ai ANAF și ai ministerului de Finanțe și au primit asigurări că solicitările lor vor fi transpuse în lege.

Se pare că ulterior reprezentanții principalelor platforme de transport alternativ, Uber și Bolt au venit cu mii de amendamente, ceea ce ar fi dus la blocarea adoptării Ordonanței în forma propusă de ministerul Transporturilor.

Într-un răspuns primit de la ministerul Transporturilor, organizațiile reprezentative ale taximetriștilor au fost informate că se așteaptă avizul și altor decidenți.

Pe surse am aflat că cel care tergiversează adoptarea Ordonanței de Urgență solicitată de organizațiile de taxi este ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Principalele revendicări ale taximetriștilor se referă la obligarea șoferilor de ride-sharing să aibă mașini cu o vechime de cel mult 10 ani, mașinile să fie înregistrate pe numele firmelor care colaborează cu Uber sau Bolt și nu închiriate, serviciul de transport alternativ să se desfășoare strict pe raza județului unde este înregistrat autoturismul, iar plata TVA și a impozitelor să se facă în România și nu în străinătate.

Adoptarea ordonanței care ar aduce aceste modificări ar duce practic la dispariția taximetriei alternative, prin creșterea prețurilor la un nivel ce ar descuraja clienții, spun reprezentanții principalelor platforme de transport alternativ, Uber și Bolt.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments