10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseLegenda lui Moș Nicolae, învățăminte despre generozitate, milă,  credință și bucuria de...

Legenda lui Moș Nicolae, învățăminte despre generozitate, milă,  credință și bucuria de a dărui

Moș Nicolae este un exemplu de sfințenie și de iubire pentru aproapele care ne îndeamnă să fim mai buni și mai atenți la nevoile celor din jur. Sărbătorindu-l pe Moș Nicolae ne pregătim pentru Nașterea Domnului, cel mai mare dar pe care l-am primit de la cel de Sus.

Astăzi, canal33.ro vine cu o legendă despre Moș Nicolae și bătrânul sărac, bun și milostiv.

Legenda spune că într-o noapte de iarnă, un bătrân sărac și singur se ruga la Dumnezeu să-i trimită un semn de milă și iubire. El nu avea nici casă, nici familie, nici mâncare, nici haine groase.

Singura lui avuție era un sac plin de nuci pe care le culegea din pădure și le vindea la târg.

În aceeași noapte, îngerii i-au apărut în vis și i-au spus să meargă în biserica din sat, unde va găsi un dar de la Dumnezeu.

Îngerii îi apar în vis bătrânului și îl îndrumă către biserică

Dimineața bătrânul s-a trezit și a pornit cu încredere spre biserică, luând cu el sacul de nuci. Pe drum, a întâlnit mai mulți copii care se jucau cu zăpada. Ei erau veseli și fericiți, dar și săraci și flămânzi. Și a dat bătrânul câte o mână de nuci fiecărui copil și le-a zis să se roage la Dumnezeu pentru el.

Conform legendei, văzând copiii ce se jucau în zăpada, bătrânul se gândește că sunt flămânzi și le dă câte o mână de nuci

Ajungând la biserică, bătrânul a văzut că ușa era deschisă. Iar înăuntru era o lumină strălucitoare. Pe altar era așezat un sac plin de aur și pietre prețioase, iar lângă el, un bilet pe care scria: „Pentru cel mai bun și mai generos om din lume, de la Dumnezeu”.

Sacul plin de galbeni și nestemate lumina întreaga biserică

Bătrânul a crezut că visează, dar nu își putea închipui că sacul cu galbeni ar fi, așa cum i se arătase în vis, darul lui de la Dumnezeu. Sigur era o greșeală, nu putea fi altfel, dar oricât ar fi vrut, cel mai generos om din lume, abia dacă putea împărți câte o mână de nuci. Iar asta era toată avuția lui.

A stat bătrânul toată ziua lângă altar, rugându-se pentru sănătatea lui și a nevoiașilor.

Din când în când mai arunca priviri furișe spre avuția ce i se înfățișa. „Doamne, eu am venit, așa cum mi-ai poruncit. Dă-mi, Doamne, un semn, că mai mult de atât, eu nu știu ce e de făcut”.

Bătrânul nu credea că e vrednic de atâta avuție și a așteptat o vreme sa primească un semn de la Dumnezeu

Și cum stătea el așa, la amurg a intrat în biserică Moș Nicolae, ocrotitorul copiilor nevoiași, care a luat de la altar sacul cu galbeni și nestemate și s-a îndreptat spre ieșire, unde îl aștepta o sanie mare plină cu dulciuri și cu jucării. Este chiar perioada din an în care Moș Nicolae sosește, în fiecare an, aducând daruri copiilor cuminți și săraci.  

Moș Nicolae, cu sania încărcată cu dulciuri și jucării, se pregătește să împartă darurile în această perioadă din an

Dar înainte să plece, Moș Nicolae se va fi întors spre bătrân: „Dumnezeu te va răsplăti pentru bunătatea ta, tu ai grijă, după puterile tale, de copiii nevoiași, le împarți mereu din puținul pe care îl ai, și pentru că nu te-ai atins de darurile din altar. Eu, ca mesager al Domnului, ți-am dat în dar această traistă, vei afla în ea tot ce ai nevoie pentru a trăi îndestulat de acum înainte!”.

Bătrânul a primit sacul cu bucurie și lacrimi de recunoștință, dar parcă tot nu-i venea să se desprindă de Moș Nicolae. Parcă ar mai fi stat, parcă mai era ceva de săvârsit…

Și chiar atunci îi zise Moșu întorcându-se iar spre el:

„Tare mi-ar prinde bine o mână de ajutor, sunt atât de mulți copii care își așteaptă darurile cu nerăbdare în aceste zile”.

Cei buni primesc cadouri în această perioadă din an din partea Moșului Nicolae, conform tradiției

„Apăi să mergem, a grăit pădurarul, căci nucile și crângul m-or aștepta ele și mâine!”.

Apoi, cei doi au plecat împreună să ducă daruri copiilor din toată lumea.

De atunci, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, dar și în toată ziua ce urmează, Moș Nicolae vine cu sania lui și împarte daruri copiilor cuminți și săraci, iar același bătrân îl însoțește și îl ajută.

Și legenda mai spune că obiceiul este ca darurile să fie așezate în ghetuțe.

Iar cei ce primesc nuci în această noapte, știu sigur că sunt binecuvântați de Dumnezeu și de Moșul Nicolae.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments