Astăzi la Palatul Cotroceni a fost despre criza economică și aproape deloc despre funcții și împărțirea ministerelor între partidele pro-europene, în cazul unei posibile participări comune la guvernare. Astfel, în timp ce președintele PNL, Ilie Bolojan a declarat că nu exclude o eventuală a creșterii taxelor și impozitelor, cei de la USR spun că nu este normal ca bugetarii să primească spor de antenă, iar viitorul Guvern să crească TVA.
„PNL își asumă răspunderea să participe la discuții, să fim cât se poate de responsabili și corecți față de cetățeni spunând adevărul, prima condiție pentru a recâștiga încrederea”, a declarat Ilie Bolojan după întâlnirea cu președintele Nicușor Dan.
„Am participat alături de colegii mei la invitația președintelui României la discuțiile cu partidele politice în vederea formării noului guvern și a discuției privind situația economică și bugetară.
Am prezentat analiza PNL. Suntem într-o situație economică complicată, în care avem un deficit mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu-l mai putem duce olungp perioadă de timp.
Avem o creștere accelerată a datoriei. În acest ritm depășim anul viitor o îndatorare mai mare de 60% din PIB. Avem o absorbție scăzută a fondurilor europene.
Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat mai mult decât ne-am putut permite. În afară de a cheltui mult mai mult, avem și o scădere a volumului de investii directe, ceea ce încetinește creșterea economică.
PNL e și el parțial responsabil. Suntem conștienți de această răspundere și ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare”, a declarat președintele PNL.
Acesta nu a exclus o eventuală creștere a taxelor și impozitelor.
„(…) A doua componentă este creșterea veniturilor. E nevoie să creștem cota de încasare a veniturilor. Este posibil aici să fim nevoiți să creștem taxe și impozite”, a precizat Ilie Bolojan, văzut de toți actorii politici importanți drept viitor premier al României.
La rândul lor, cei de la PSD au declarat că au avut la Palatul Cotroceni o discuție axată pe problemele economice ale țării și posibilele soluții pentru ieșirea din criză.
„Am fost, aşa cum ştiţi, la preşedintele Nicuşor Dan, a fost o întâlnire pe care aş cataloga-o, dacă vreţi, aşa cum a spus şi domnia sa, mai informală. Am ţinut să spun punctele noastre de vedere şi în primul rând chestiunile legate de poziţia PSD, care rămâne neschimbată. PSD e un partid responsabil, care înţelege să vină cu soluţii pentru români şi care nu fuge de responsabilitate. S-a discutat foarte mult pe partea economică, s-au discutat puncte care ţin de realitatea la zi pe această zonă economică. Vicepremierul Marian Neacşu a prezentat datele economice aşa cum reies ele de la Ministerul de Finanţe sau de la Institutul Naţional de Statistică. Cam asta a fost preocuparea noastră principală azi – soluţii – şi a noastră şi a preşedintelui Nicuşor Dan, soluţii şi nimic altceva. Ţin să salut şi deschiderea şi modul în care a ţinut să avem acest dialog preşedintele Nicuşor Dan”, a spus președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu.
Ceva mai tranșanți au fost liderii USR, care au venit cu soluții radicale, pe aceeași temă spinoasă a ieșirii din criza economică.
„Astăzi, delegația USR, condusă de Dominic Fritz, a fost la Cotroceni pentru consultări cu președintele Nicușor Dan. Discuțiile nu au fost despre funcții. Au fost despre soluții la criza fiscală, despre reforme”, anunță cei de la USR pe pagina de facebook a partidului.
„Cât timp ne permitem să plătim un spor de antenă pentru funcționari de 6 miliarde de lei pe an, nu e corect să discutăm de creșterea TVA. Un punct de creștere a TVA aduce 7 miliarde. Nu putem crește TVA ca să plătim sporul de antenă”, a spus președintele interimar al USR, Dominic Fritz.
Cei de la USR au venit cu următoarele propuneri: tăierea cheltuielilor nesustenabile; debirocratizare reală – inclusiv o comisie de „tăiat hârtii” pentru a ușura viața antreprenorilor; declanșarea potențialului care există în mediul privat și flexibilizarea pieței muncii și, poate cel mai important, un premier cu autoritate și credibilitate, în persoana lui Ilie Bolojan.
Vor urma mai multe serii de discuții, inclusiv între liderii partidelor pro-europene, pentru a se pune de acord cu o viitoare componență a Guvernului, care să mulțumească toate părțile implicate, dar să obțină și acceptul președintelui Nicușor Dan.