Se spune că cerurile se deschid în noaptea de ajun, însă această minune nu poate fi văzută decât de oamenii cu credință în suflet.
Ieri am depănat la canal33.ro despre lumânările din brad și legenda plină de învățăminte și umor. Astăzi vom povesti despre puterea îngerilor și minunea luminilor din noaptea de ajun.
Se spune că într-o noapte de ajun, un bătrân sărac a plecat să caute un brad pentru a-l împodobi, după datină, împreună cu familia sa.
El nu avea bani să cumpere ornamente sau lumânări, așa că a tăiat un brad mic din pădure și l-a adus acasă.
Pe masa din odaie, într-un ștergar înfășurase câteva mere și din pod coborâse o strachină cu nuci.
Copiii lui s-au bucurat să vadă bradul, dar erau necăjiți că familia lor era nevoiașă și nu aveau, ca alți copii, podoabe cu care să-l împodobească.
Bătrânul era tare mâhnit văzându-le privirile, dar i-a rugat să nu își piardă speranța, ci să se roage la Dumnezeu să le trimită o minune.
În timp ce se rugau, o stea strălucitoare a apărut pe cer și a început să coboare spre casa lor.
Când a ajuns la fereastră, steaua s-a transformat într-un înger care le-a zâmbit și le-a spus:
„Dumnezeu v-a auzit rugăciunile și v-a trimis acest dar, El este pretutindeni și știe cât vă canoniți cu sărăcia, vă iubește și vă binecuvântează.
Luați aceste lumânări și aprindeți-le pe crengile bradului. Ele vor lumina întreaga casă și vă vor aduce bucurie și pace”.
Îngerul le-a dat o cutie plină de lumânări și s-a făcut nevăzut.
Bătrânul și copiii lui, după ce le-a mai trecut uimirea, au luat lumânările și le-au așezat pe crengile din brad, apoi, cu sfială, le-au aprins.
Și atunci s-a umplut bradul de o lumină cum nu mai văzuseră vreodată nici la casele cele împărătești, căci numai Bunul Dumnezeu putea avea astfel de puteri pe lumea asta.
Și s-au lăsat cuprinși în brațe și sufletul le era încărcat de fericire. Și au început încet, întâi șoptit, apoi din ce în ce mai tare să cânte colinde, cântecele de bucurie care vestesc nașterea pruncului Iisus.
Așa era datina atunci, așa se păstrează și astăzi!
Și tot de atunci se obișnuiește să se pună lumânări în bradul de Crăciun, ca simbol al iubirii lui Dumnezeu și al speranței în minuni.
Lumânările reprezintă lumina lui Hristos, care s-a născut într-o iesle, ca să ne mântuiască. Ele ne amintesc să fim recunoscători pentru tot ce avem și să împărtășim bucuria cu cei dragi.