Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, suveranul Casei de România, este șeful Familiei Regale a României din data de 5 decembrie 2017, când a succedat tatălui său, Regele Mihai I.
Deși titlul său dinastic este „Majestatea Sa Regina Margareta”, Majestatea Sa poartă în prezent titlul de „Custode al Coroanei”.
Formulele de adresare faţă de Principesa Margareta sunt: Majestatea Sa; Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei; Majestatea Sa Custodele Coroanei; Custodele Coroanei (toate cu varianta Custodele Coroanei Române) respectiv ‘Majestate’ şi ‘Majestatea Voastră’ Majestăţii Sale / etc.
Decizia Custodelui Coroanei de a nu purta titlul şi apelativul de Regină arată că, în viziunea Casei Regale, acest titlu va putea fi folosit doar dacă România va adopta o constituţie monarhică, iar Parlamentul, în urma unui plebiscit, o va desemna drept Regină pe Majestatea Sa, Margareta, fiica ultimului Suveran al României şi urmaşa Dinastiei Naţionale întemeiate la 10 mai 1866..
Majestatea Sa Margareta este prima fiica a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana a României. S-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949. Este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.
A fost implicată în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), dar în 1989, când a devenit evident că Europa de Est urma să cunoască schimbări semnificative, părăsește Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a se dedica României.
De-a lungul anilor ’90, Majestatea Sa Margareta s-a implicat activ în strângerea de fonduri pentru fundație și în diverse evenimente și angajamente publice, reprezentând adesea Casa Regală. În 1994, într-una dintre vizitele sale la un orfelinat, l-a cunoscut pe Radu, actualul Principe Radu al României. Cei doi s-au căsătorit în 1996.
În anul 2007, după ce regele Mihai I s-a retras din viaţa publică în urma problemelor de sănătate, Alteța Sa, fiind desemnată oficial Principesa Moștenitoare, a devenit Custodele Coroanei române.
În 1990 Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a înființat (împreună Regele Mihai) Fundaţia care-i poartă numele a său. Fundația contribuie de aproape 35 de ani la dezvoltarea societății civile. Proiectele fundației sunt programe sociale și educaționale, unde se vine în spijinul copiilor, tinerilor și vârstnicilor.
În 2023, în luna mai, la Palatul Elisabeta a avut loc Seara Fundaţiei Regale Margareta a României. Evenimentul a pus în prim plan mulțumirea și recunoașterea companiilor care s-au implicat în dezvoltarea unei comunități sustenabile în România, partenerilor și sponsorilor care s-au implicatsi au promovat proiectele fundației.
„Sunt foarte recunoscătoare pentru prezenţa dumneavoastră şi pentru generozitatea, prietenia şi căldura pe care le aduceţi aici. Vă mulţumesc din inimă pentru tot ce faceţi pentru Fundaţie şi pentru beneficiari: copii, persoane în vârstă, persoane care nu au noroc cum avem noi în viaţă”, a spus Majestatea Sa.
Organizată în semn de recunoaștere și mulțumire adus reprezentanților de marcă ai companiilor implicate în dezvoltarea pe termen lung a unei comunități sustenabile în România, dar și sponsorilor și partenerilor care s-au implicat și au promovat proiectele Fundației, Seara Fundației Regale a început cu mesajul de deschidere al Majestății Sale Margareta, care a adresat mulțumiri companiilor pentru efortul comun, dar și tuturor celor care au dat dovadă de generozitate și solidaritate. Seara a fost întregită de un recital de muzică clasică oferit de bursierii programului Tinere Talente și un cocktail în distinsa grădină a Palatului Elisabeta.
Evenimentul la care au participat 60 de lideri ai companiilor implicate este și un moment de îmulțumire pentru sprijin și rezultatele proiectelor desfășurate de către Fundația Regală, Fundația ajungând, prin activitatea desfășurată la un număr semnificativ de beneficiari. Pe prim plan au fost proiectele de inovare, implementare și promovare a conceptului de intergenerațional.
Fundația Regală a lucrat cu 64 de organizații neguvernamentale din toată țara și a sprijinit aproape 10.000 de copii, seniori, tineri și refugiați, continuând astfel impactul pozitiv asupra dezvoltării comunității. Investiția Fundației Regale în proiecte sociale și în dezvoltarea comunităților vulnerabile depășește 1.200.000 Euro, conform Raportului Anual 2022 lansat cu această ocazie.
Fundația Regală Margareta a României este o organizație non-guvernamentală de elită, care contribuie la dezvoltarea societății civile din România. „Fără sprijinul vostru, spunea Majestatea Sa, cu siguranță nu am fi putut avea impact în viața atâtor copii.”
Majestatea Sa Custodele Coroanei române este Președintele Fundației Regale Margareta a României, al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Savârșin și președinte de onoare al Fundației Atletismului Românesc.
Medalii și decorații
Casa Regală a României: Suveran al Regal Ordinul Carol I, Medalia „Custodele Coroanei române”
Cehia: Crucea de merit a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe
Franța: Legiunea de onoare a Republicii Franceze in grad de Ofiter
Malta: Ordinul Militar Suveran de Malta in grad de Mare Cruce
Moldova: Medalia Dimitrie Cantemir
Portugalia: Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei
Suedia: Comemorativ al Regelui Carl XVI Gustaf al Suediei la aniversarea de 50 de ani (30 aprilie 1996), Comemorativ al Regelui Carl XVI Gustaf al Suediei la aniversarea de 70 de ani (30 aprilie 2016), Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord: Crucea Nordului
Slovacia: Medalia Memorială Arborele Păcii în clasă specială cu rubine
Onoruri
România: Doctor honoris causa acordat de Universitatea din Pitești, Comitetul Olimpic și Sportiv Român: Colanul Olimpic, Forbes: Cea mai influentă femeie din România în anul 2014, a doua în 2015 și, din nou, prima în 2016, România: Cetățean de onoare al Județului Cluj, Doctor honoris causa acordat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara
Iordania: Medalia de Aur a Semilunii Roșii Iordaniene
Moldova: Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.
La mulți ani, Majestate!
surse: casamajestatiisale.ro, forbes.ro, wikipedia.org, româniaregală.ro