De vină pentru creșterea TVA ar fi, cum altfel, cei de la Banca Mondială, dar și politicienii de la Bruxelles, care, mai nou, se pare că au ajuns să ne facă și politica monetară. De fapt, măsura „adaptării” TVA este necesară pentru a susține creșterea pensiilor și a celorlalte măsuri cu caracter social, promise de alianța PSD-PNL în an electoral.
Ministrul Finanțelor a făcut luni, 18 martie, mai multe declarații care dau fiori reci: după anul 2024, în care va curge lapte și miere, va urma un 2025 în care viitorul Guvern, posibil tot PSD-PNL, conform rotativei, va fi nevoit să se pună cu noi biruri pe cârca românilor.
“Mă refer la anumite măsuri care privesc taxa pe valoare adăugată (TVA, nota red.). “Aici avem și recomandarea pe care o are Banca Mondială. Și avem și aceste cote diferențiate pe care le practicăm. Întâi de toate, cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene. Aceste reajustări în ceea ce privește conta standard de TVA și o singură cotă, așa cum cere Comisia Europeană sunt o alternativă de luat în calcul pentru ca să avem celălalt obiectiv dus la bun sfârșit, acela de reducere a impozitării muncii. Mai exact asta ar însemna, de exemplu că TVA la alimente care acum este 9% ar putea să fie 19%”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, la Antena 3 CNN, citat de digi24.
După ce și-a dat seama ce a spus, întrebat punctual dacă aceste ajustări ar implica creşterea TVA-ului de la 9 la 19% ministrul Finanţelor a încercat să dreagă busuiocul: “Este prematur de precizat care va fi soluția în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată. Poate fi o singură cotă standard sau poate fi vorba de anumite facilități care să fie trecute din cotele reduse în cota standard și, pe de altă parte, să avem asigurată finanțarea pentru categoriile de cheltuieli importante ale statului și mă refer aici la recalcularea pensiilor sau la majorările salariale”, a spus-o pe cea dreaptă ministrul Finanţelor, continuând seria involuntară a dezvăluirilor.
Cu alte cuvinte, în perioada electorală, înainte de alegeri Guvernul PSD-PNL îți dă cu o mână, dar vine apoi și îți va lua cu două, dacă cele două partide vor avea și după alegeri majoritatea parlamentară.