Aproape că nu este zi în care să nu vedem tandemul Ciolacu-Grindeanu anunțând darea în folosință a noi și noi autostrăzi care vor fi. Cândva, după ce se vor fi gătat alegerile parlamentare și prezidențiale se va putea circula pe A 7, Autostrada Moldovei și poate nu vom mai auzi despre tragicele accidente ce au loc zilnic pe DN 2, supranumit și „Drumul Morții”, ne anunță premierul.
„Mai e puțin timp până când se va circula pe Autostrada Moldovei. În sfârșit, după 30 și ceva de ani, nu mai vorbim nici de promisiuni, nici de se va întâmpla peste nu știu cât timp.
Acest Guvern pe care îl conduc are investiții duble față de Guvernul Cîțu-Drulă și de trei ori mai mari față de celebrul Guvern Orban-Orban, pentru că atunci a fost doar PNL la guvernare. Acesta este adevărul!”, anunță plin de mândrie Marcel Ciolacu, fericit că va putea merge până la Buzău pe autostradă.
„Sunt aproape 781 de km de autostradă și de drum expres în acest moment în lucru sau în licitații. Cam asta este anvergura lucrărilor în infrastructura mare în România”, mai spune premierul, într-o altă postare pe facebook.
„Lucrările pe șantierele autostrăzii Ploiești – Buzău (63,23 km) sunt în grafic! Loturile 1 și 2 vor fi deschise anul acesta, iar lotul 3 va fi deschis anul viitor, conform contractelor.
Stadiul lucrărilor pe lotul 1 (Dumbrava – Mizil) a ajuns la aproximativ 80%, iar construcția nodului de la Dumbrava, care va face legătura între A7 și A3, înregistrează un progres de 84%.
Mobilizarea antreprenorului este foarte bună și pe cei 28, 35 km ai lotului 2 (Mizil-Pietroasele) unde stadiul lucrărilor este de 87%.
Finalizarea lucrărilor anul acesta va permite circulația pe primii 49,35 km ai autostrăzii Ploiești – Buzău dar și realizarea conexiunii dintre A7 și A3 prin nodul rutier Dumbrava. Anul viitor se vor adăuga și cei 13,9 km ai lotului 3 (Pietroasele – Municipiul Buzău) pe care constructorul turc a ajuns la un stadiu fizic de 8,5%.
Contractul pentru construcția acestui lot de autostradă a fost semnat mai târziu din cauza multiplelor contestații”, a explicat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Pe lângă importanța economică vitală a acestei autostrăzi care va lega Moldova de restul țării, se poate vorbi și de o importanță strategică în contextul războiului din Ucraina și nu este exclus să existe unele presiuni și din exterior pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui proiect.