14.3 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
DiverseMarcel Ciolacu despre chestiunea cedării sistemului Patriot: „E prematur!”

Marcel Ciolacu despre chestiunea cedării sistemului Patriot: „E prematur!”

Premierul Marcel Ciolacu a precizat în seara zilei de 14 mai la Digi 24 că e prematur de discutat în ce măsură România va ceda unul dintre sistemele sale militare de tip Patriot.

Șeful Executivului a adăugat că decizia se va lua în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism condus și convocat de către șeful statului. El nu a precizat însă nicio dată privind următoarea ședință a CSAT în care ar urma să fie discutat acest subiect.

„Este prematur. Decizia se va lua în cadrul CSAT, cum este și normal. Este o decizie importantă. În schimb, am văzut reacția Moscovei. Să fim corecți, noi avem de a face cu un agresor și cu un dictator. Am văzut reacția Moscovei, undeva așa, transmis voalat, o amenințare către România. Cu alte cuvinte, o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”, a declarat Marcel Ciolacu în studioul Digi 24.

Apoi a adăugat că a purtat o discuție telefonică pe această temă cu președintele Klaus Iohannis, dar nici în acest caz nu a oferit prea multe amănunte.

„Am avut o discuție telefonică cu domnul președinte, n-am intrat în detalii. A rămas că această decizie se va lua în CSAT, și în primul rând în ceea ce privește siguranța României”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul s-a declarat ferm convins că Rusia nu va ataca România.

„Rusia nu-și permite să atace România și nici nu vrea să atace România. România este membră NATO, avem un partener strategic, Statele Unite ale Americii. Repet, nu există temeri că Rusia ar ataca România. Nu există o logică să facă Rusia acest lucru. Pe mine mă bucură reacția Moscovei. Înseamnă că noi contăm și are temeri că lumea se mobilizează împotriva dictatorului Putin”, a conchis același Marcel Ciolacu.

În aceeași zi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr nu s-a arătat deloc încântat de ideea ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare cu rachete de tip Patriot. El a calificat această armă drept „indispensabilă” României.

Totul a pornit însă de la discuția recentă din Biroul Oval, dintre președintele american, Joe Biden, și omologul său român, Klaus Iohannis, de la începutul lunii mai.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments