14.3 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
DiverseMugur Isărescu, spre un nou mandat de guvernator al BNR, din toamnă

Mugur Isărescu, spre un nou mandat de guvernator al BNR, din toamnă

La cei 75 de ani ai săi pe care-i va împlini la 1 august, actualul guvernator al Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu se pregătește pentru un nou mandat în fruntea instituției în care a fost numit în septembrie 1990, când abia împlinise 41 de ani.

Ar fi cel de-al șaptelea mandat consecutiv, unele dintre acestea având o durată mai mare de cinci ani, așa cum s-a întâmplat în ultimele două decenii. Tot el a fost și premier al țării între 1999 și 2000, la propunerea președintelui Emil Constantinescu.

Mugur Isărescu pare și este de neînlocuit la conducerea BNR și în ochii actualului premier, Marcel Ciolacu, care a anunțat că nu vede niciun motiv pentru schimbarea acestuia.

„România are nevoie de stabilitate monetară şi cred că domnul Isărescu trebuie să mai ia un mandat”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu sâmbătă, 28 aprilie, la Prima TV, atunci când a fost întrebat pe seama succesiunii actualului guvernator.

Apoi, a spus că în baza actualului context economic și social nu vede o altă candidatură mai potrivită.

„Vedeţi contextul! În acest moment îmi doresc stabilitate monetară şi domnul Isărescu pe plan internaţional e un om recunoscut. Vorbesc din funcţia de prim-ministru. Trebuie un partener la BNR. Vedem că am ţinut cursul, n-a crescut dobânda cât a crescut în alte state. E normal să discut cu guvernatorul. Credeţi că această scădere a inflaţiei se face fără un mecanism bine gândit şi fără discuţii foarte serioase despre unde trebuie să intervină statul? Pentru această perioadă, încă de instabilitate economică, fragilă, cred că e persoana potrivită”, a precizat Marcel Ciolacu.

Numirea guvernatorului BNR e responsabilitatea Parlamentului, care va fi chemat în luna octombrie, în actuala sa configurație, să se pronunțe asupra acestui chestiuni.

La rândul său, Mugur Isărescu nu a vorbit niciodată despre o posibilă retragere a sa din această funcție.

Mugur Isărescu și-ar consacra astfel statutul de persoană publică cu cea mai longevivă prezență în aceeași funcție după schimbarea regimului politic în România.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments