Muzica ușoară românească poate fi comparată cu un soi de vin vechi. Parabola a venit la ediția a 61-a a Festivalului Național de Muzică Ușoară Românească de la Mamaia din parte dirijorului și pianistului Andrei Tudor, fiul cunoscutului dirijor și compozitor Ionel Tudor, cel care conduce de ani buni Big Band-ul Radioului Public.
Dar poate fi comparată și cu un fel de fast-food
„De foarte multe ori când am un program de muzică ușoară simfonică, sălile sunt arhipline. Și mai cred că muzica ușoară românească se servește astăzi ca un vin de soi, puțin învechit și care-ți face o mare plăcere!”, a declarat Andrei Tudor în cadrul unei conferințe de presă susținută sâmbătă, 24 august, la Mamaia.
El și tatăl său mai cred că e posibil ca Festivalul de la Mamaia „să împrumute” ceva din experiența italienilor , maeștri în „Sanremo”.
„Pentru o secțiune de Creație 2025 la Mamaia avem nevoie de lucrăm cu track-uri, pe care compozitorii să le pregătească din timp, astfel ca orchestra să fie inclusă și ea și să fie înscrisă pe un soi de negativ. Așa e și la Sanremo și e un pic greu de realizat acest lucru, dar se poate face, cu pregătiri multe și cu ceva timp”, a mai spus Andrei Tudor.
Cum arată în prezent scena muzicală de la noi? Andrei Tudor știe deja răspunsul: „Scena muzicală de astăzi? Pe mine mă bucură foarte proiectele independente. Niciodată nu am fost un fan al marilor corporații. Azi, muzica s-a industrializat și nu mai e o artă, din păcate!”.
În opinia sa, muzica a devenit un fel de „fast-food”!
„Muzica se depărtează de artă și devine industrie. Și cu toții fac produse de consum rapid, ca un fast-food! Pe moment îți hrănește nevoile, dar pe timp lung e un pic nocivă. Pe de altă parte, mă bucură apariția unor proiecte independente de succes, mă bucură faptul că touși astăzi mai există concerte cu bilete și că oamenii mai plătesc bilet pentru a merge la concertul unui artist. Și cred că este într-o creștere acest lucru. Oamenii vin la concerte!”, a conchis același Andrei Tudor.
Peste 6.000 de spectatori au fost prezenți în Piațeta Perla în primele două zile ale Festivalului Mamaia 2024, acolo unde a fost organizată cea de a 61-a ediție a festivalului. Pentru Marele Trofeu se luptă zece artiști la Secțiunea de Interpretare și zece compozitori la Secțiunea de Creație, jurizați de către Horia Moculescu, președintele juriului, Corina Chiriac, Liana Stanciu Georgescu, Laura Parfinov, Marian Cioaca, Ionel Tudor, Marius Țeicu.
Prezentatorii acestei ediţii Anca Ţurcaşiu şi Aurelian Temişan, foști concurenți la „Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia”, au reuşit nu doar să-și facă cu brio treaba de gazde, oferindu-ne atmosfera magică de altădată a festivalului, dar au demonstrat și de ce sunt doi dintre cei mai îndrăgiți interpreți ai momentului.
Mai trebuie spus și că marele câștigător al trofeului MAMAIA din acest an va pleca acasă cu 50.000 de lei, iar premiile I, II și III le vor aduce câștigătorilor sume cuprinse între 10.000 și 30.000 de Lei.
Cea de a 61-a ediție a Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia, ca și cel de săptămâna viitoare dedicat muzicii noastre populare, sunt organizate de către Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța și Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța.