19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024
spot_img
DiverseNașterea Maicii Domnului – Tradiții, credințe și obiceiuri

Nașterea Maicii Domnului – Tradiții, credințe și obiceiuri

Sântămăria Mică este considerată hotar astronomic între vară şi iarnă, marcat de închiderea pământului pentru reptile şi insecte (Ziua Şarpelui), de plecarea păsărilor migratoare spre ţările calde, de timpul favorabil observaţiilor meteorologice şi astronomice, de schimbarea pălăriei cu căciula, de târgurile şi iarmaroacele unde se vindeau şi se cumpărau produse specifice sezonului şi altele.

Cunoscută în popor drept Sfânta Măria Mică, Nașterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din anul bisericesc. Este prăznuită pe 8 septembrie și reprezintă una dintre cele patru mari sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare Maria: Naşterea Maicii Domnului, 8 septembrie; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie; Buna Vestire, 25 martie; Adormirea Maicii Domnului, 15 august.

Face parte dintr-un ciclu mai amplu de sărbători, toate alcătuind o perioadă tradiţională de înnoire, de prefacere a timpului calendaristic în preajma echinocţiului de toamnă. În vechiul calendar popular ziua era dedicată morţii şi renaşterii Zeiţei Mamă la echinocţiul de toamnă.

Peste sărbătoarea precreştină părinţii Bisericii au suprapus Naşterea Preasfintei stăpânei noastre de Dumnezeu, Născătoarei şi Pururea Fecioarei Măria numită Maica Domnului sau Precesta Mică.

În unele tradiţii Maica Domnului este identificată cu astrul nopţii, Luna, sau cu Pământul şi se roagă de Dumnezeu să nu prăpă­dească lumea, să nu izgonească vânturile.

În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul dintre vară şi toamnă. Acum încep târgurile și iarmaroacele de toamnă. Se spune că începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea.

Potrivit tradiţiei, această sărbătoare anunţă bătutul nucilor, se trece la culesul viilor, al ogoarelor, se începe semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Nașterea Macii Domnului  (sursă foto: doxologia.ro)

De asemenea, începând cu data de 8 septembrie, se consideră că plantele medicinale își pierd puterea vindecătoare. Rândunelele și păsările călătoare de pe la noi se pregătesc de plecare. Se crede că acum gerul aduce bruma, de aceea iar însectele și reptilele se bagă în pământ.

Dacă plouă pe 8 septembrie, toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că va fi toamna lungă și călduroasă. Se spune din bătrâni că pe 8 septembrie, chiar dacă vremea nu e favorabilă, e bine să ne ferim să aprindem focul în casă pentru a nu atrage asupra noastră necazuri și boli.

Nu se fac treburi în gospodărie, nu se face curat și nu coase și nu se spală spală, iar bărbații sunt cei ce trebuie să hrănească păsările și animalele din curte. restricții ce trebuie ținute pe 9 septembrie, ziua părinților Maicii Domnului, Ioachim și Ana.

Ocrotitoare a femeilor, rugăciunile către Maica Sfântă ajută celor ce care sunt însărcinate sau nu pot avea copii. Cei care doresc să se căsătorească se pot ruga de asemenea Maicii Domnului pentru a-și găsi aleșii.

Astăzi se duc la biserică, spre sfințire, struguri copți și prune, apoi se împart sărmanilor, rugând-o pe Maica Domnului pentru liniște și   spor în casă.

Când femeile țes sau cos, se crede că Maica Domnului stă lângă ele, în genunchi, se roagă și le dă putere.

Surse: Surse: Tudor Pamfile – Sărbătorile la români; Ion Ghinoiu – Calendarul țăranului român. Zile și mituri; Elena Niculiţă-Voronca – Datinile și credințele poporului român; Antoaneta Olteanu – Calendarele poporului român

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE