23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
DiverseNoua „regină” a fotbalului european se decide la mijlocul lunii iulie

Noua „regină” a fotbalului european se decide la mijlocul lunii iulie

Spania rămâne cea mai galonată echipă europeană dintre cele patru care-și vor disputa în această săptămână marele trofeul al unui nou titlu continental fotbalistic.

Naționala condusă de Luis de la Fuente e cea mai galonată dintre cele patru rămase încă în cursa pentru marea victorie. Astfel, naționala Spaniei are deja în plamares trei titluri continentale, cucerite în 1964, 2008 și 2012. În plus, e singura de la EURO 2024 care a reușit să câștige toate cele cinci partide disputate, cea mai recentă fiind cea în fața gazdelor, Germania, cu 2-1, după prelungiri.

Dacă va câștiga finala, Spania va pleca acasă nu doar cu trofeul, ci și un cec de 28 de milioane de euro, pragul maxim pus la bătaie de către UEFA.

Adversara sa din semifinala de marți seara, 9 iulie, de la ora 22.00, Franța, are, la rândul ei, doar două titluri, cele cucerite în 1984 și 2000. Și o finală recentă, cea din 2016, pierdută la ea acasă în fața Portugaliei lui Cristiano Ronaldo.

În cealaltă semifinală, Anglia versus Țările de Jos sau Olanda, cum o știam mai toți până acum ceva vreme, partidă programată pentru seara zilei de miercuri, 10 iulie, cea dintâi e singura națională care nu se poate lăuda cu un titlul european. Cea mai recentă încercare a sa, finala lui EURO 2020, disputată un an mai târziu chiar pe „Wembley”, i-a adus o mare dezamăgire în urma loviturilor de departajare, acolo unde italienii s-au dovedit mai preciși.

În schimb, Olanda are în palmares un titlu, cel din 1988, câștigat în Germania de Vest, în fața fostei URSS, pe vremea în care Marco Van Basten, Ruud Gullit și Frank Rijkaard rescriau legile fotbalului mondial.   

Duminică, 14 iulie, chiar de sărbătoarea națională a Franței, una dintre aceste patru naționale va avea mari motive de bucurie, devenind la Berlin noua „regină” a Europei fotbalistice.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments