Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format, adaptat prevederilor legislative actuale, informează reprezentanții Registrului Auto Român (RAR). Noile „buletine” ale autovehiculelor au început deja să fie eliberate. Rămân însă valabile și cele aflate încă în uz, care pot fi preschimbate în caz de pierdere sau dacă sunt deteriorate.
Modificarea formei CIV a fost necesară pentru adaptarea documentului la noile cerințe ale OG nr. 78/2000, conform căreia datele proprietarilor și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor nu mai sunt înscrise în CIV. Totodată, ordinul comun MTI/MAI/MF nr. 211/28/391/2024 stabilește noul format al CIV.
Pentru deținătorii de autovehicule această schimbare nu vine cu nicio obligație. În noul format, documentul păstrează aceleași categorii de informații despre vehicul, dar dispar câmpurile destinate completării datelor despre posesor și numărul de înmatriculare.
Noul model de CIV a început deja să fie eliberat în reprezentanțele RAR, dar documentul în forma anterioară va rămâne în continuare perfect valabil și va putea fi schimbat, la cerere, în cazul pierderii sau deteriorării, de exemplu.
O informare cu privire la noul format al documentului a fost transmisă și către stațiile ITP autorizate, mai spun cei de la RAR.
Tot ca o noutate, românii își vor putea înmatricula sau radia mașinile fără a mai sta la cozi, prin intermediul unei aplicații ce va fi administrată de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV).
Prin intermediul acestei aplicaţii proprietarii de autovehicule vor trebui să introducă un set minim de informații necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale.