Se vorbește foarte mult în spațiul public despre termenul „idiot util” dar ce uităm de fiecare dată este cât de utili pot să fie „idioții” dacă sunt abil folosiți.
Tucker Carlson a devenit idiotul util al Moscovei și a propagat mesajul Kremlinului la peste 200 de milioane de oameni, doar pe platforma X (fostă Twiter).
Și în România interviul a ținut prima pagină a site-urilor de știri, a curs în buclă la televiziuni și a beneficiat de atenție în social-media. Totuși, acest interviu a fost un exercițiu global de propagandă deci, în final, trebuie măsurate rezultatele.
Infograficul de mai jos arată procentele de pozitiv/negativ pe care președintele rus le înregistra în România, în mediul online (mass-media, Facebook, X, TikTok, Youtube etc.) înainte și după interviu (materialul a fost transmis în România în noapte de 8 spre 9 februarie).

Din datele furnizate de FlashData putem vedea că, cel puțin pe termen scurt, exercițiu de comunicare globală al Federației Ruse și-a atins scopul în România. Favorabilitatea lui Vladimir Putin a crescut în timp ce sentimentul negativ s-a redus.
Interviul realizat de Tucker Carlson cu Vladimir Putin ne arată clar modul în care în care dictaturile profită de democrația din alte state. Vedem cum Vladimir Putin este liber să-și transmită mesajul lumii întregi, cu un ”yesman” pe bază de intervievator, dar sunt șanse zero ca mass-media și social-media din Rusia să transmită vreodată, în integralitate, discursurile liderilor europeni.
Ce ar mai fi de spus? O scurtă prezentare FlashData: un instrument de cercetare de piață bazat pe inteligență artificială care măsoară opinii și comportamente în timp real. Călătorește prin rețelele sociale și adună, clasifică, localizează, extrage și ierarhizează informații despre: Convingeri, Preferințe, Tendințe, Dorințe, Percepții, Sentimente, Opinii.