7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternOborul, sub asediu! Românii au luat cu asalt piețele înainte de Crăciun...

Oborul, sub asediu! Românii au luat cu asalt piețele înainte de Crăciun (Galerie foto)

Nu avem bani, ne plângem de salarii și pensii mici, dar rupem tarabele înainte de sărbători. Ca în fiecare an, aprovizionarea se face pe ultima sută de metri, românii părând că adoră înghesuiala.

Hala veche din Obor, magnet pentru bucureșteni.

Îmbulzeală de nedescris în acest weekend în cea mai mare piață din Capitală.

Comercianții abia au făcut față valurilor de cumpărători veniți la Obor să se aprovizioneze pentru masa tradițională de Crăciun, sau pentru a cumpăra cadouri celor dragi, ori accesorii pentru împodobirea bradului.

Cele mai mari cozi au fost la raionele unde se vindea carne proaspătă, dar și la cele de legume și fructe.

Unii comercianți au scăzut prețurile, încercând să concureze cu marile lanțuri de magazine, asigurând clienții că au marfă românească, proaspătă și de calitate. Alții, însă, profitând de afluxul de mușterii au încercat să scoată un profit cât mai mare și au ținut prețurile sus.

Decorațiunile pentru pomul de Crăciun au fost la mare căutare. Și dacă la primele tarabe de la intrarea în piață cea mai ieftină instalație luminoasă de Crăciun se vindea cu 25 de lei, prețul scădea vertiginos pe măsură ce ajungeai la tarabele din interiorul halei vechi, unde același tip de luminițe costa 15 lei.

Cozi se formaseră și la micile magazine unde diverși producători din jurul Capitalei vindeau carne proaspătă, sau produse tradiționale. Galantarele se goleau văzând cu ochii, iar oamenii aflați la coadă, majoritatea pensionari, își numărau bănuții calculând în gând ce își pot permite să cumpere.

Un miros ademenitor plutea în exteriorul celor două hale aferente pieței. La deja celebra Terasă Obor stăteau la coadă zeci de oameni, care tropăiau mărunt pe un frig destul de pătrunzător, așteptând să le vină rândul să cumpere câțiva mici și o bere. Altora, un pahar de vin fiert le mai aducea culoarea în obraji și curajul să se ducă acasă doar cu o legătură de verdeață.  

Doar vânzătorii de brazi stăteau cam triști lângă sutele de pomi înșirați pe la toate punctele de acces către piață. Lumea se mulțumea să cumpere, simbolic, doar o creangă de brad, cât să miroasă puțin în casă a cetină și a sărbătoare. Foarte puțini au plecat de la piață cu un brad natural pe umăr.

Din peisaj nu aveau cum să lipsească vânzătorii de petarde și artificii. Când s-a văzut fotografiat, unul dintre vânzătorii de la o astfel de tarabă a început să înjure ca la ușa cortului, deși în jurul lui era puhoi de lume, inclusiv copii. Probabil știa el de ce… Oricum, Poliția Locală Sector 2 era inexistentă în perimetrul pieței, angajații instituției fiind ocupați să dea amenzi celor care parcaseră peste tot pe unde nu era voie.

În rest, la Obor, ca la Obor: lume pestriță, asiatici care au deprins obiceiurile locului, nelipsiții cerșetori și obișnuitul: “țigări băieți, țigări eftine băieți!”

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments