Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a împlinit trei ani de când guvernează Republica Moldova.
Formațiunea politică creată de Maia Sandu a preluat puterea politică în vara anului 2021, iar la data de 6 august, în urmă cu trei ani, prin votul a 63 de deputați, a învestit Cabinetul de Miniștri condus de Natalia Gavrilița.
În campania electorală din 2021 această formațiune politică a promis dreptate, ordine și disciplină, locuri de muncă în Republica Moldova, cu salarii de 15.000 de lei, pensie minimă de 2.000 de lei, proiecte anuale pentru modernizarea satelor, în valoare de două miliarde de lei și relații internaționale care să ducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Din cele cinci promisiuni, două s-au realizat. Nu există pensii mai mici de 2.000 de lei, iar Republica Moldova a primit statutul de țară-candidat la Uniunea Europeană.
La trei ani de guvernare, promisiunea „vin vremuri bune” nu s-a realizat. Îndeplinirea de către PAS a două dintre cele cinci promisiuni electorale nu înseamnă că au venit vremuri bune pentru cetățean. Repet, partidul condus de facto de Maia Sandu deține toate pârghiile de putere în statul moldovean, Parlament, Guvern, Președinție. Putea face mai mult de-atât!
Cât despre asigurarea unei pensii un pic mai mare de o sută de euro (asta înseamnă 2.000 de lei moldovenești) pentru majoritatea pensionarilor moldoveni iarăși nu e motiv de laudă. 2.000 de lei nu sunt suficienți pentru asigurarea unui trai decent pentru 30 de zile, dimpotrivă!
Chiar dacă partidul puterii încearcă să camufleze eșecurile de ordin intern sub steagul albastru al integrării europene, din punctul meu de vedere, primirea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană nu reprezintă o garanție că statul moldovean va deveni membru al acestei asociații de state. Există precedente în acest sens, iar cel mai important este faptul că nimeni nu a anulat îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga.
De câteva zile observ că instituții media apropiate partidului puterii au început o campanie de promovare a realizărilor acestei formațiuni politice – de la kilometri de drumuri făcute de PAS la măsurile aplicate de guvernare pentru asigurarea independenței energetice. Doar că toate aceste realizări includ în ele și eforturile admnistrațiiilor anterioare ale Republicii Moldova, cele de dinaintea PAS-ului.
Unii comentatori politici afirmă că cea mai importantă promisiune electorală a PAS, cea referitoare la reforma justiției, a fost îndeplinită. Este adevărat, majoritatea parlamentară a votat o lege referitoare la evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Doar că evaluările acestei comisii de vetting sunt inflamate de scandaluri, ceea ce pune multă incertitudine asupra acestor estimări. E clar că nefinalizarea reformei justiției este una din bilele negre care va trage acest partid în jos.
Pentru mine, cetățean român cu domiciliul în Republica Moldova, boala cea mai grea a guvernării PAS ține însă de creșterea inflației – din 2021 până în 2024, leul moldovenesc a pierdut cam jumătate din valoare, iar acest lucru se reflectă în puterea de cumpărare. Chiar dacă guvernarea a majorat unele plăți sociale, asta nu înseamnă că populația trăiește mai bine.
Vremurile bune, cele promise de PAS, nu au venit.
Numărul nemulțumiților este în creștere. Ultimul proces electoral, alegerile locale din toamna anului 2023, au arătat adevărata stare de fapt – PAS pierde puncte electorale. În municipiul Chișinău, fieful celor bine informați, fostul primar Ion Ceban a câștigat un al doilea mandat. Reprezentantul PAS, nu a reușit să convingă.
Suporterii electorali ai partidului de guvernământ vor spune că, în ciuda tuturor erorilor interne de guvernare, în plan extern guvernanții au convins – în iunie 2022, Uniunea Europeană i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară-candidată. Este cea mai mare realizare în plan extern a statului moldovean și ea se datorează guvernării PAS, vor spune aceștia.
Maia Sandu a oferit și o declarație publică, cu acest prilej!
Din punctul meu de vedere, această realizare aparține amplasării geografice a statului moldovean, vecin cu Ucraina. Dacă războiul nu ar fi existat, cele două state nu ar fi primit statutul de țări candidate.
La trei ani de guvernare a PAS, pot răspunde la întrebarea dacă guvernare a fost, sau nu, eficientă. Guvernul PAS a trecut prin trei crize mari: cea pandemică, cea energetică și criza refugiaților în urma războiului din Ucraina. Menținerea funcționalității statului și evitarea riscurilor la adresa securității statului moldovean sunt succese moderate ale partidului care guvernează între Prut și Nistru.
Crizele externe care au afectat statul moldovean au fost mai puternice decât capacitatea partidului de guvernământ de a le față față.
Cel mai probabil acest succes moderat înregistrat de PAS nu ar fi fost posibil fără ajutorul primit sub diferite forme din partea autorităților de la București și Bruxelles, care-și doresc un stat funcțional în vecinătatea României și a Uniunii Europene.
Crizele interne au depins în totalitate de modul de administrare din partea PAS. Când moneda națională a statului își pierde cam jumătate din valoare, poți concluziona că autoritățile centrale au dat dovadă de ineficiență în administrarea statului.
Vom vedea, în octombrie 2024 dacă Partidul Acțiune și Solidaritate va reuși, sau nu, să-și ascundă erorile de guvernare sub steagul european. Acesta este de fapt rolul referendumului pro-european care are loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.