18.5 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Perioada electorală înaintea alegerilor din 9 iunie va începe la 12 martie

Perioada electorală înaintea alegerilor din 9 iunie va începe la 12 martie

Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie 2024 va începe la data de 12 martie 2024 și se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.

Acest lucru e prevăzut Ordonanța de Urgență publicată deja de către Ministerul de Interne privind organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare și locale din data de 9 iunie.

La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00. La acea ultimă oră, președintele Biroului electoral al secției de votare va declara votarea încheiată și va dispune închiderea localului de vot.

De asemenea, tot la ora 22.00, urna specială va trebui să se afle în localul secției de vot. Nu va exista decât o singură urnă special. Urna specială se va putea deplasa numai în raza teritorială a respectivei secții de votare.

În schimb, în secțiile de votare din străinătate nu se va utiliza urna de vot specială.

Potrivit aceleiași ordonanțe, dacă un alegător se află în localitatea de domiciliul sau reședință, după caz, dar nu se poate deplasa la secția de votare, va putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la secția de votare la care este arondat, după domiciliu sau reședința, după caz, pentru alegerile candidaților din România în Parlamentul European, pentru alegerile locale sau pentru ambele scrutine organizate în data de 9 iunie 2024.

Alegătorii care în ziua votării se vor afla la ora 22.00 în sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își vor putea exercita dreptul de vot, dar nu mai târziu de ora 23.59.

Pe de altă parte, Executivul a făcut un rabat de la prevederile legii, conform căruia prin derogare de la legislația în vigoare, primarii și președinții de consilii județene vor putea să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de scrutinul din 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului, care va avea loc în toamnă.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments