Astăzi, 9 martie, începând cu ora 18.00 membrii Biroului Electoral Central (BEC) se întrunesc pentru a adopta o decizie referitoare la aprobarea înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu, sau respingerea acesteia. Pe surse se spune că până la această oră au fost deja primite pe adresa BEC peste 1.300 de contestații.

Societatea civilă se mobilizează online pentru a-l opri pe Călin Georgescu să mai candideze la alegerile prezidențiale.
Pe internet circulă chiar și unele formulare, care odată completate pot fi trimise pe adresa de e-mail a BEC.
Deși sesizările curg gârlă, la ședința de astăzi a BEC toate aceste sesizări vor fi însă respinse, fiind depuse înainte de termenul legal, adică înainte ca BEC să declare că acceptă, sau nu, dosarul de candidat al suveranistului suprem.
”Toate contestațiile trebuie redepuse după publicarea deciziei BEC în privința candidaturii lui Georgescu! BEC va respinge cele peste 1.300 de contestații depuse împotriva candidaturii lui Georgescu pentru că ele nu au obiect atâta vreme cât candidatura nu a fost încă validată. De la validarea de către BEC, termenul de depunere a contestațiilor la BEC este 48 de ore.
La CCR termenul este 24 ore de la validarea de către BEC.
Da, contestațiile trebuie depuse după ce apare comunicatul BEC de validare a candidaturii.
Așadar, de la capăt, respectând termenele legale. Dați de știre!”, este mesajul postat pe facebook de cei de la gruparea „Corupția ucide”.
Aceștia nu sesizează însă un alt pericol: cei de la BEC sunt obligați să analizeze fiecare contestație în parte, ceea ce înseamnă un consum uriaș de timp și de resurse, sau se poate ajunge chiar la blocarea activității instituției, ceea ce ar putea duce la întârzierea procesului electoral.
Ulterior, toate aceste întârzieri ar putea constitui motiv de contestare a procesului electoral, la care s-ar putea adăuga pretextul comiterii unor greșeli procedurale de către membrii BEC.
Pe de altă parte ar putea fi speculat faptul că se blochează intenționat candidatura lui Georgescu, acesta având prilejul de a se victimiza, invocând „un atac al sistemului” împotriva lui.
Nu este exclus ca susținătorii lui Călin Georgescu să profite de această inițiativă civică și să blocheze intenționat activitatea BEC.
Rămâne de văzut cum se vor mobiliza autoritățile pentru a face față unui astfel de atac administrativ și a nu cădea victima propriilor reguli.