4.4 C
București
vineri, 13 decembrie, 2024
spot_img
DiversePilonul II de pensii a atins pragul primilor 15 ani de „viață”!

Pilonul II de pensii a atins pragul primilor 15 ani de „viață”!

La 15 ani după apariția Pilonului II de pensii acest program nu mai are nevoie de nicio prezentare. Pensia de stat administrată privat, întrodusă în 2008, prin lege, poate fi înțeleasă ca un cont de economii deschis pe termen lung.

La data introducerii, sistemul devenise obligatoriu pentru peroanele ce aveau până în 35 de ani la acea dată și optional pentru cei cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani. S-a calculat că contribuția medie la pensia privată obligatorie este în prezent de aproximativ 190 lei, ceea ce într-un interval de 20 – 30 de ani, la un randament mediu anual de 3%, se traduce printr-un activ acumulat în valoare de 78.000 – 130.000 de lei. 

Este însă important de știut că suma acumulată în acest fond NU poate fi accesată

înainte de vârsta de pensie reglementată prin lege.

Sistemul public de pensii este cunoscut sub denumirea de „Principiul solidaritații între generații” și depinde în mare măsură de raportul dintre numărul de contribuabili si numărul de beneficiari.

Procentul Pilonului II a fost inițial de 2%. În prezent, această contribuție este de 3,75%. 

Comparativ cu pensia din sistemul public, Pilonul II are următoarele beneficii:

– Sumele acumulate în contul individual sunt proprietatea fiecărui participant, acesta fiind unicul proprietar.

– Banii din Pilonul II de pensie se moștenesc.

– Activul personal (suma acumulată) nu poate fi tranzacționat, nu poate fi oferit drept garanție și nici nu poate fi cedat altor persoane.

– Banii sunt investiți de către fondurile de pensii private pentru a le crește valoarea în timp si totodată există garanția contribuțiilor nete.

– Pentru Pilonul II nu se plăteste suplimentar, ci este un procent colectat din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS).

Pilonul II nu prezintă niciun risc pentru contribuabil, fondurile de pensii private fiind obligate prin lege să aibă randament pozitiv pe perioada acumulării.

Astfel, aproximativ 65% din suma totală colectată de fondurile de pensii administrate privat sunt plasate în titluri de stat (instrumente cu grad minim de risc), aproximativ 25% sunt plasate in obligațiuni și acțiuni listate la Bursă, iar restul sumelor sunt plasate în depozite bancare și fonduri mutuale.

Timpul trecut a demonstrat deja că Pilonul II este o măsură eficientă pentru o pensie suplimentară care se adaugă celei primite de la stat.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE