22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
EDITORIALPlatforma Canal 33, o poveste abia la început

Platforma Canal 33, o poveste abia la început

Cînd Alexandru Răducanu, fondatorul Canal 33 mi-a propus să scriu aici, pe platforma televiziunii, am avut rezerve. Nu sînt jurnalist, nu am fost şi nici nu intenţionez să devin vreodată, însă reţinerea mea nu venea din aceste raţiuni, ci faptul că mantiile deontologice pe care le flutură majoritatea presei stau pe umeri de împăraţi goi. Trăim vremuri în care etica jurnalistică e contorsionată şi interpretată  după interesele de moment ale patronilor, politicile redacţionale se modelează ca plastilina şi setea de senzaţional a căpătat proporţii compulsive. Iar eu nu eram dispusă să renunţ la libertatea de exprimare pentru un loc în corul de colindători ai unui canal de presă despre care nici măcar nu ştiam prea multe. De altfel, n-am făcut-o niciodată, indiferent de cît de atractive au părut în diverse momente partiturile.

Rezervele mele s-au spulberat cînd Alex mi-a spus textual: “scrii despre ce vrei, cum vrei, cînd vrei”. Şi de 19 articole încoace asta fac, scriu despre ce doresc, cum doresc, în fiecare sîmbătă. Dar libertatea de a-mi aşterne necenzurat opiniile nu este singurul motiv pentru care rămîn fidelă Canal 33.

Cînd întru pe platformă simt primăvară. Şi nu mă refer aici la verdele energic care însoţeşte identitatea brandului, ci la maniera proaspătă şi atractivă în care se împletesc toate genurile jurnalistice pentru toate gusturile cititorilor. Este o platformă tînără, dornică de afirmare, incisivă, fapt  pe care îl constat în fiecare material publicat, indiferent de autor.

Iar autori sînt unul şi unul. Maestrul Ion Cristoiu, Bogdan Tiberiu Iacob, Robert Turcescu, Radu Herjeu, Octavian Hoandră, Alexandru Catalan, Adriana Săftoiu, Cristian Barna, Lelia Munteanu, HD Hartmann, Victor Nichituş sînt doar o parte dintre numele cu rezonanţă în jurnalism şi analiză politică şi geopolitică pe care le-am întîlnit aici. Formidabil este modul în care platforma Canal 33 reuneşte profesionişti cu opinii diverse, unele diametral opuse, într-un tablou închegat din care cititorul poate desprinde adevăruri argumentate diferit cu privire la evenimentele politice, economice, sociale ale momentului. Din acest punct de vedere, platforma este, fără îndoială, unică în media românească în care am  văzut toţi, nu o dată, cum jurnalişti au trebuit să părăsească diverse corăbii fiindcă nu s-au aliniat cuminţi şi disciplinaţi la politice redacţionale impuse de patroni.

Şi nu în ultimul rînd, m-a cucerit maniera în care Alex Răducanu relaţionează cu toţi colaboratorii şi angajaţii: onest, direct, natural, amical, fără ifosele şi aroganţele pe care le-am întîlnit prin multe alte părţi din presă. O relaţionare care oferă celor din jur confort şi mai ales garanţia acelei libertăţi de exprimare fără de care o platformă jurnalistică nu poate cu adevărat fi nici credibilă şi nici îmbietoare.

În dezolantul peisaj media actual în care trebuie să scormonim intens pentru a găsi informaţie corectă, completă, relevantă şi nemînjită de intenţii manipulatoare, platforma Canal 33 este o oază de aer curat. Şi povestea ei e abia la început.

Col. (r) Daniela Toba
Col. (r) Daniela Tobahttp://canal33.ro
Specialist comunicare publică, absolventă a unei suite de şcoli postuniversitare şi studii de master în cadrul Universităţii Bucureşti, Academiei Naţionale de Informaţii, Academiei de Poliţie şi SNSPA şi are o experienţa profesională de aproape trei decenii câştigată în Departamentul Informaţiilor Publice din Guvernul României, în MApN, SPP şi STS. Este fondatorul Asociaţiei Proiect SEMPER FIDELIS.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments