14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
EDITORIALPoligraful de AUR

Poligraful de AUR

E clar că societatea românească a evoluat serios în ultimii 35 de ani. De la ”pe cuvânt de pionier”, ”jur pe roșu” sau ”să se facă așa (ridicând arătătorul încârligat) cine minte”, prin ”să moară mama” ori ”ce-am mai scump pe casă”, prin ”să mă trăznească Dzeu” sau ”să nu mă ridic de aici”, ”să n-am parte de” sau ”mă jur pe copiii mei”, am ajuns în secolul 21 la ”hai la poligraf să vezi că nu mint”!

Și cine putea fi promotorul acestui modernism dacă nu cel mai conservator și tradiționalist partid din România? (mă scuzați, eram sarcastic) În care, în loc să fii pus să juri cu mâna pe Biblie, ești conectat la un aparat sofisticat, care-ți ghicește gândurile, fricile și, desigur, vicleșugurile! Mă mir sincer că mulți lideri n-au refuzat de teama că li se vor afla secretele care vor fi vândute apoi ocultei mondiale spre a fi șantajați să trădeze valorile naționale. Singura explicație plauzibilă ar fi că au primit asigurări că nu e pe bune, ci doar o manevră de PR, care să pună iar AUR în centrul discuțiilor publice, din presă, de pe internet sau de pe banca din fața curții. N-o să insist aici de ce totul a fost o strategie, au făcut-o specialiști în criminologie și folosirea ustensilei sus pomenite.

Fără dubii, Simion are un oarecare simț al spectacolului. Mai ales al celui care prinde la posibilii săi electori. Cel fără nuanțe sau subtilități, ci direct, ostentativ și strident. Care să convingă alegătorul de o chestie, una singură, fără farafastâcuri stilistice sau ideatice. Zic dușmanii că sunt gay? Mă însor și fac o nuntă publică, la care invit tot poporul. Împușc și doi iepuri dintr-o dată, prin asocierea pe care o vor face mulți cu evenimente similare de acum 100 de ani, când protagonist era căpitanul legionarilor. Afirmă inamicii că sunt agent al serviciilor secrete ruse? Pac mă încenturez la poligraf și arăt națiunii că nu-s! Dacă pe mine nu mă cred, să creadă poligraful, că au văzut ei în filmele americane cu spioni ce sculă tare e! Ei habar n-au nu doar că poate fi relativ ușor ”înșelat”, dar nici că rezultatele (concluziile) lui nu sunt acceptate în instanță. Și asta în țara în care judecățile sunt făcute, de multe ori, de cetățeni de pe stradă, aduși ca jurați în sala tribunalului.

Adevărul e că la ridicolul acuzațiilor pe care i le-au adus unii că le-a spus cineva că i-ar fi șoptit altcineva că l-a văzut pe Simion pe stradă alături de un nene despre care un om bine informat e convins că e ofițer NKVD… pardon… KGB… pardon FSB, nu poți răspunde simplu și direct: nu-i adevărat! Eu habar n-am dacă fruntașul AUR e agent rus. Sunt genul care așteaptă ceva mai multe dovezi decât ”mi-a spus mie o păsărea”. Dar știu sigur că sentința examinatorului – ”Este sincer” – nu m-a convins de nimic, cu atât mai puțin că ”e aici pentru români”. Dar sunt sigur că și-a atins al doilea obiectiv. De acum înainte, orice ar spune, va fi crezut: ”nu minte, maică, altfel i-ar fi frică de poligraf”!

Pe modelul ”să facem și noi ce face șeful, mai ales dacă-i ordin”, șefii partidului s-au încolonat cuminți să-și dovedească onestitatea și fidelitatea față de țară, partid și liderul suprem cu ajutorul unui mecanism despre care habar n-au cum funcționează. Nu, nici eu nu știu, dar am trăit o viață în care am preferat să fiu crezut pe cuvânt, nu pentru că așa spune o buclă pe un grafic. Divaghez.

Da, și în cazul lor m-a lăsat rece ce-au răspuns sau ce părere are detectorul de minciuni despre asta. Sincer, dacă m-ar interesa ceva de la capii AUR (care, poate, la un moment dat, prin cine știe ce jocuri politice, vor ajunge într-o coaliție de guvernare) n-ar fi neapărat dacă au primit (sau dat?) bani pentru funcții, dacă i-au cooptat serviciile secrete sau au trădat idealurile propriului partid în favoarea altuia. Dacă tot i-aș lega de poligraf, i-aș întreba: Ai vrea să interzici unele drepturi? Urăști minoritățile etnice? Ești rasist? Ești homofob? Ești misogin? Crezi că femeile sunt inferioare bărbaților? Crezi că doar creștinismul ar trebui să existe? Ai fi de acord ca fata ta să se mărite cu un musulman? Te-ai simți confortabil dacă ai avea un vecin rom? Dacă fiul tău ți-ar mărturisi că e gay, i-ai spune că îl iubești oricum?

Sau, de ce nu: Crezi că Pământul e rotund? Sau că se învârte în jurul soarelui? Crezi că vaccinul dă autism? Sau că e folosit ca să decimeze populația? Ești convins că 5G e destinat manipulării oamenilor? Sau că un card bancar e unealta diavolului? Ai senzația că cineva te urmărește tot timpul? Și că vrea să-ți controleze viața? Ești speriat că ”ăia” vor să ne hrănească obligat cu făină de insecte ca să le schimbe sexul copiilor? 

Nu de alta, dar dacă tot e show, show să fie!

Radu Herjeu
Radu Herjeuhttp://canal33.ro
Jurnalist cu peste 23 de ani de experienţă în presa scrisă, radio şi televiziune, premiat cu Diploma „Distincția Culturală” al Academiei Române, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului şi fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism-Filosofie din cadrul Universităţii Spiru Haret, Radu Herjeu este dramaturg şi autor a 8 volume de versuri, dramaturgie, publicistică, analize şi interviuri.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments