Nicușor Dan a dat startul ueni operațiuni care ar fi trebuit înfăptuită de zeci de ani în București: o hartă a tuturor rețelelor de utilități, dar și a întregului patrimoniu al Capitalei, de la stâlpi de iluminat, până la parcări și semafoare.
De zeci de ani în București se construiește dar se și repară haotic. În lipsa unei hărți în care să apară fiecare rețea de utilități, apă, canal, gaze, energie electrică, etc, constructorii se trezesc că trebuie „să spargă” din nou o stradă abia asfaltată pentru a mai trece cine știe ce țeavă, sau chiar să mute amplasamentul unor proiecte de amploare, din cauza necunoașterii a ceea ce este în subteran.
Emblematic este cazul pasajului Mihai Bravu, care a trebuit relocat cu câțiva zeci de metri după ce constructorii au dat peste rețeaua de înaltă tensiune care deservește metroul.
„Am lansat licitația în SEAP, prin Administrația Străzilor, pentru un proiect important care va permite inventarierea completă a patrimoniului Primăriei București aflat pe domeniul ASB.
Pentru prima dată, vor fi identificate și geolocalizate toate elementele de infrastructură (carosabil, trotuare, poduri, stâlpi de iluminat, parcări, semafoare etc.) și vor fi realizate lucrări de scanare subterană pentru a identifica rețelele de utilități din zonele cu lucrări de interes public.
În plus, va fi implementată o platformă software pentru gestionarea activităților. Proiectul are deja avizul favorabil al Autorității pentru Digitalizarea României”, a scris pe pagina sa de facebook primarul general al Capitalei.
Ar fi fost ideal ca acest proiect să fie deja realizat în condițiile în care întreg centrul Capitalei va intra în reconstrucție-consolidare, la planșeul de la Pasajul Unirii.
Aceasta este doar prima fază, urmând ca Primăria Capitalei să desemneze un câștigător al licitației și abia apoi să se treacă efectiv la cartografierea bunurilor din patrimoniul PMB și a rețelelor de utilități.