32.8 C
București
joi, 18 iulie, 2024
Google search engine
StiriInternProtestele transportatorilor și fermierilor încep să dea rezultate! Asigurările auto, un pic...

Protestele transportatorilor și fermierilor încep să dea rezultate! Asigurările auto, un pic mai rezonabile

După 10 zile de proteste la marginea Capitalei și cu vămi blocate către Ucraina, sau în Portul Constanța, autoritățile încep să rezolve o parte dintre solicitările fermierilor și transportatorilor nemulțumiți. Prima victorie, chiar dacă poate părea minoră, ține de modificarea tarifelor RCA pentru posesorii de camioane.

Camionagii nu renunță la proteste, în ciuda promisiunilor venite de la Guvern..

Vineri, 19 ianuarie a fost agitație mare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cu protestele la marginea Capitalei, guvernanții s-au văzut nevoiți să facă unele concesii și au cam băgat pumnul în gura celor de la ASF, pentru a-i determina să mai „tempereze” tarifele la RCA.

„ ASF a aprobat noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat, persoane fizice și juridice, care dețin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone. Prin utilizarea de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR)  a acestei noi formule, valoarea maximă a primei recomandate nu va depăși 9.000 de lei la clasa B0. Noua formulă de calcul va fi aplicată în termen de două zile lucrătoare de la acordarea avizului de către ASF, pe perioada în care se află în vigoare prevederile HG nr.1326/2023, cu modificările și completările ulterioare”, este anunțul postat ieri pe site-ul ASF.

Prevederea se referă strict la proprietarii de camioane mari, de peste 16 tone și nu îi include și pe restul plătitorilor de RCA, așa după cum se spunea în urmă cu doar trei zile. Cum era și de așteptat, premierul PSD nu putea rata un asemenea moment electoral.

Premierul Marcel Ciolacu se vede nevoit să cedeze revendicărilor într-un an cu patru rânduri de alegeri.

„Încă un angajament îndeplinit! Salut decizia de astăzi (vineri, 19 ianuarie, nota red.) a Consiliului ASF prin care transportatorii vor avea acces la un tarif de primă rezonabil în cazul RCA.

Noua formulă de calcul va face ca valoarea maximă a primei recomandate să nu depășească 9.000 de lei la clasa B0, adică foarte aproape de tariful de referință. Va fi un preț sustenabil, sub țările din jurul nostru, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilitățile firmelor cu flote mari.

În plus, se va permite plata în rate a RCA, dar și posibilitatea suspendării poliței cât timp autovehiculul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive.

Acest Guvern va continua să rezolve toate problemele legitime ale fermierilor și transportatorilor”, sună cea mai recentă postare pe facebook a premierului Marcel Ciolacu.

Alte modificări anunțate de cei de la ASF se referă la: „Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat; Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat; Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale”.

Sunt modificări de bun simț, care nu ar fi trebuit adoptate la presiunea străzii. Oricum, rămâne de văzut dacă noile tarife pentru asigurările obligatorii auto vor fi pe placul protestatarilor.

Cert este că la început de an electoral coaliția PSD-PNL aflată la putere nu prea are cum să refuze solicitările sindicaliștilor ori ale diferitelor bresle, așa încât este de așteptat ca personalul medical să primească o mărire de salariu cu 20%, medicilor de familie să le fie reanalizate tarifele la nivelul anului 2023, cu 30% mai mari decât în prezent, iar profesorii să obțină cei 40% în plus la leafă, așa după cum au solicitat la greva din vara anului trecut.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments