18.5 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
StiriInternPSD promite că românii vor avea salariu minim la nivel european până...

PSD promite că românii vor avea salariu minim la nivel european până la sfârșitul anului

Plouă cu promisiuni de mai bine în anul electoral 2024. Ultima găselniță aparține celor de la PSD, care dau asigurări că toți românii vor avea încă din acest an un salariu minim la nivel european. Nu se precizează însă și care va fi nivelul acestui salariu.

Nivelul salariului minim european este stabilit de guvernul fiecărei țări în parte, în funcție de criteriile sociale și economice locale

Într-un comunicat postat pe site-ul partidului, social-democrații dau asigurări că specialiștii PSD dau zor cu pregătirea unor noi reglementări care să asigure cadrul legal necesar în acest caz.

„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România”, se spune în comunicatul PSD.

La nivel european salariul minim brut nu depășește decât în puține cazuri 1.000 de euro lunar, iar în România se vehicula ideea unui salariu minim brut de 500 de euro. Totuși, președintele PSD anunța o sumă mai mare, de peste 700 de euro, ce ar urma să intre în vigoare după alegerile locale și europarlamentare, dar înainte de cele parlamentare și prezidențiale,

„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, se mai spune în comunicatul venit de la PSD.

Directiva referitoare la salariul minim adecvat în UE a fost adoptată la 4 octombrie 2022. Potrivit documentului, statele membre UE vor adopta măsurile necesare pentru a se conforma directivei până la data de 15 noiembrie 2024.

Nicăieri nu se precizează o sumă exactă, care să fie respectată în toate statele. Rămâne la latitudinea guvernului fiecărei țări să stabilească modul în care se calculează acest salariu minim și care va fi acesta, în funcție de criteriile socio-economice la nivel național.

„Statele membre vor folosi valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.

Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani. În cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată, actualizarea salariilor minime legale se va face cel puțin o dată la patru ani”, se precizează în directiva europeană.

În prezent, în țări din vestul Europei, Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg, salariul minim este de peste 1.500 de euro lunar.

În schimb, în jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene, în special în cele din estul şi sudul Europei, printre care Bulgaria, România sau Grecia, salariile minime neimpozate sunt sub 1.000 de euro lunar.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments