Graba pentru un acord de încetare a focului în Gaza se vădeşte, cum nu era greu de anticipat, un balet diplomatic menit să pună nişte bemoli furiei vindicative a Iranului, să îi ofere satisfacţia de a fi “răzbunat” asasinarea liderului Hamas pe teritoriul său şi de a-şi spăla onoarea altfel decât cu sânge cum se obişnuieşte în regiune.
N-au încetat nici măcar o zi raidurile israeliene în Gaza şi s-au intensificat în adâncimea teritoriului Libanului.
În Fâşia Gaza sunt deja cu câteva sute peste 40.000 de morţi. Pe măsură ce cifrele cresc, publicul spectator nu mai tresare la fiecare grup de victime. Astăzi, în a 321-a zi de război, opinia publică mondială pare că a obosit să mai numere victimele.
Soldaţii israelieni sunt epuizaţi şi ei. Se înmulţesc aşa-numitele friendly fire (ieri, piloţi militari au lovit o clădire în care se aflau camarazi de-ai lor).
În urma primelor două zile de negocieri fără nici un rezultat, optimismul preşedintelui Biden pare inepuizabil: “Nu am ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza, dar suntem mai aproape decât eram acum trei zile”.
La rândul său, Secretarul de Stat, Antony Blinken, aflat la cel de-al nouălea turneu în Orientul Mijlociu de la începutul războiului, a împărţit presei, în fiecare dintre capitalele vizitate, declaraţii de o suspectă seninătate, dând loc Hamasului să constate că “Administraţia americană induce o atmoferă fals pozitivă” în jurul negocierilor.
După întâlnirea de luni cu Netanyahu (care a durat aproximativ trei ore), Blinken încă nu-şi pierduse mina încrezătoare, deşi premierul îl informase că nu-şi va retrage forţele din Coridorul Philadelphia (numele dat de israelieni zonei-tampon, lungă de 14 kilometri şi lată de 100 de metri, dintre Fâşia Gaza şi Egipt), fapt care blochează din start a doua, anunţată, rundă a negocierilor de încetare a focului.
(Între timp, Iranul a observat că Statele Unite nu pot fi un broker corect al unui armistiţiu între Hamas şi Guvernul Netanyahu, pentru că furnizează armament Israelului).
Adevărul este că, aşa cum am repetat-o de nenumărate ori, Netanyahu va găsi orice pretext să nu încheie nici un acord până după prezidenţialele din America, atunci când speră că la Casa Albă se va instala Donald Trump. De altfel, conform Canalului 12 israelian, chiar propriii săi negociatori l-au acuzat pe prim-ministrul de la Ierusalim că subminează negocierile, acesta replicându-le că… servesc interesele Hamas.
Aşadar, răbdare şi tutun până după alegerile din Statele Unite. Şeful Executivului israelian fumează trabucuri Cohiba. În Gaza, o ţigară e un lux, se vinde pe sub mână cu 20 de dolari.