Vasile Bănescu, actualul membru al Consiliului Național al Audiovizualului, continuă să vorbească în numele liderului spiritual al creștinilor ortodocși din România. Asta deși nu mai e de câteva luni bune purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.
Prezent în studioul celor de la Digi24, Vasile Bănescu a făcut referire joi, 26 decembrie, la conflictul dintre patriarhul Daniel și arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, cel care a ținut atenția trează credincioșilor pe tot parcursul anului 2024.
Conflictul e departe de a se fi închis, chiar dacă Teodosie a fost judecat în luna februarie în Sinod și găsit vinovat pentru răzvrătire, indisciplină și tulburarea liniștii Bisericii, pentru că a insistat, fără argumente, ca arhiepiscopia sa să fie ridicată la rang de mitropolie.
Pe de altă parte, Teodosie s-a implicat în recenta campanie electorală prezidențială, susținându-l pe candidatul independent Călin Georgescu. Din acest motiv, va fi rechemat la începutul anului viitor în fața judecății colegilor săi.
În opinia lui Vasile Bănescu, cele comise de către înaltul cleric ortodox e o „recidivă”.
„Ultima sancțiune pe scara aceasta nu foarte scurtă, ci poate chiar prea înaltă a sancțiunilor graduale, este scoaterea din scaun, cum se spune, în cazul unui ierarh. Nu pot însă să știu dacă acest lucru va fi aprobat la proxima ședință a sinodului, care va fi în februarie”, a precizat Vasile Bănescu.
Potrivit afirmațiilor sale, Patriarhul Daniel „nu are absolut nicio simpatie pentru nimic care ține de extremism, pentru nimic care ține de derutarea în masă a oamenilor, nici față de populism”.
„Este un om cu adevărat inteligent, cu adevărat cultivat. Detestă populismul. Asta vă pot spune în perfectă cunoștință de cauză. E un om însă cumpătat. E un om aflat într-o funcție în care nu-și permite oricând, oricum, să iasă și să taie nodul gordian, pentru că asta poate provoca convulsii, tulburări. Vă asigur că modul său de gândire este un mod de gândire atașat Europei creștine. Dovadă și ultimul comunicat al Patriarhiei pe această temă. Biserică Ortodoxă Română, prin Patriarhie, care e cea mai înaltă autoritate a ei, își exprimă atașamentul față de parcursul european al României. Și eu cred că prezența, nu doar a Părintelui Patriarh, la răscruci, în mod vizibil, este foarte binevenită.
Dar, în contextul în care aflăm că mulți preoți, nu putem ști câți, dar, devreme ce se vorbește foarte mult despre asta, e clar că nu sunt puțini, din toată țara au ieșit în evidență în calitatea lor nu de de păstori spirituali, ci de propagandiști politici contextuali, asta arată că ei nu au niciun fel de sfială în legătură cu ierarhul lor. Și de aceea cred, și am spus-o, episcopii, în momente de răscruce, trebuie să iasă public și să se exprime verbal. Comunicatele nu ajung la oamenii obișnuiți. Există o interdicție de a te pronunța politic. Fără îndoială, asta este foarte limpede. Dar, acești preoți, deveniți agenți electorali ai cuiva, au încălcat tocmai hotărârea sinodului propriu și a bisericii lor”, a mai spus același Vasile Bănescu.