20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
EDITORIALRăzboiul presei

Războiul presei

Cazul Coldea a încăierat, înainte de toate, presa. Presa lui Coldea vs. Presa prigonită de Coldea!  Până în acest moment, convocarea la DNA, i-a determinat  pe cei din prima categorie să exulte și pe ocupanții de pe canapeaua generalului cu 3 stele, să tresară. 

Cei hăituiți au simțit că a venit, în sfârșit, ceasul răzbunării, în schimb, cei născuți din fondurile SRI, au simțit pentru prima dată frica și pericolul de a fi pulverizați la pachet cu el. 

E limpede! Pentru prigoniți nu contează dosarul și metodele din spatele lui, tocmai pentru că au fost executați fix la fel. Nu vor decât sânge și răzbunare. Ce probe! Eșafodul! Atât de mare a ajuns ura pentru Coldea în toți acești ani. Pentru ceilalți, mai ales din dorința (firească) de supraviețuire, sub aparența deontologiei, tehnica învățată la școala de ipocrizie a generalului au început să relativizeze cauza: „Penalul” nu e chiar penal, dosarul e cam subțire, probele sunt neconcludente, denunțătorul e cam instabil! Dintr-o dată, justiția e la comanda cuiva și dirijată împotriva altcuiva. Așa o fi! Dar toate acestea erau cândva ipotezele de lucru ale Presei Prigonte! Acum au fost preluate senin de Presa Coldistă. O schimbare de polaritate preconizată, dar încă surprinzătoare! Justiția e bună, dar până la ei sau la ai lor! Ca și în cazul USR! Dar să nu amestecăm lucrurile!

Un alt aspect important este că mulți dintre prigoniți au avut de pătimit direct de pe urma lui Coldea. Dosare, abuzuri, condamnări și executări în unele cazuri. În timp ce coldiștii din presă au prosperat! S-au bucurat, pe rând, de protecție!  De siguranța job-ului, de contracte de publicitate, de poziții privilegiate în piață, de influență și bani. 

Acum, unii văd timpul revanșei, alții au în față perspectiva dezastrului. În mod simplist și realist, e o luptă între două tabere. Niciuna bună, niciuna rea neapărat! Două grupuri de interese, cu preocupări similare pentru putere și influență. Doar că, și aici urmează un mare semn de exclamare, trebuie să se înțeleagă ceva fundamental! Meciul nu a fost nicio secundă egal sau corect. Și de aici încep nuanțele de departajare! Gruparea Coldista a avut tot timpul de partea ei STATUL, cu toate resursele lui instituționale, financiare și informaționale. Ani de combat cu sulițe și pietre vs. drone și supersonice!

Și după ani de luptă inegală, de ascuns prin caverne, cei din gruparea adversă au pus și ei mâna (nesperat) pe aceste arme valoroase. Poți să-i condamni că le folosesc pentru a-și zdrobi adversarul, mai ales după cât au pătimit?

Asta ca explicație pentru cine caută adevărul în dosarul procuroarei Iorga Moraru… În cei 10 ani de băsism, cu încă 7 ani în mandatele Iohannis, lupta nu a fost niciodată despre adevăr, despre justiție sau stat de drept. Oricât de patetice ar fi inscripțiile în latină de pe frontispiciul SRI, oricât de patriotarzi ar fi pretins unii și alții că sunt sau oricâte misiuni în numele țării și-au asumat mincinos! A fost despre putere (într-o formă absolută) câștigată de unii și pierdută de alții.

Mai mult decât atât, în context, costurile adevărului  ar fi incalculabile! Ar însemna ca România să fie aruncată în aer, dacă ancheta DNA și-ar propune asta! Demantelarea (un termen atât de drag fostului Președinte Traian Băsescu) întregii rețele Coldiste de procurori-judecători-avocați-politicieni-șefi de instituții ar echivala cu o Revoluție. Are cineva forța asta, ar fi pregătită opinia publică pentru așa ceva, ar încuviința aliații, în plin an electoral, o asemenea hecatombă? Eu nu cred! Plus că o astfel de rețea operativă are o valoare de întrebuințare uriașă! De ce să o lichidezi, când o poți prelua? 

La fel ca și rețeaua de presă! Ar trebui să monitorizăm cu „atenție și îngrijorare” ce se va întâmpla de acum înainte cu ea! Cu „Coldistii”! În momentul de față sunt derutați. Așa cum s-a văzut în această săptămână, unda de șoc a convocării la DNA a dezacordat complet mașinăria. Reacțiile au fost haotice, abordările neunitare, centrul de comandă nu a mai existat! Cine va putea controla un asemenea imperiu de influență media cu care chiar s-au făcut Revoluții și s-au câștigat războaie politice, mai ales în acest an atât de important?

Despre cine dirijează întreaga operațiune și cine are interesul și forța să strunească toate aceste energii?, în episoade viitoare. Până atunci… Patria a priori!

Ionuț Cristache
Ionuț Cristachehttp://canal33.ro
Jurnalist rafinat și incisiv, efervescent și provocator, abordează curajos și nu de puține ori ironic actualitatea politică și socială. Traduce mecanismele ascunse cunoașterii comune, pune realități în perspective diferite și nu se fereşte să ridice la plasă mingi fierbinți partenerilor săi de dialog. A fost vârf de lance în emisiunile de dezbatere politică la Antena 3, TVR și Evenimentul zilei, iar în prezent este jurnalist la Prima News și gazda celei mai noi producții a Postului Canal 33 HD "E Adevărat? cu Ionuț Cristache" - emisiune online săptămânală difuzată live în fiecare luni la ora 19:00 pe Canalul de YouTube al postului Canal 33 HD.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments