20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
DiverseRegina Nopții – legende, simboluri și semnificații. Papirus din sipetul cu taine...

Regina Nopții – legende, simboluri și semnificații. Papirus din sipetul cu taine și povești.

Regina Nopții este floarea care înmiresmează grădinile cu parfumul ei seducător, la lăsatul serii. Considerată dar al naturii, despre Regina nopții se crede că în timp ce înflorește, orice rugăciune trimisă către Dumnezeu este îndeplinită.

Regina nopții, cunoscută științific sub numele de Nicotiana alata, este originară din zonele tropicale. „Nicotiana alta” este numită și „Tutunul ornamental”. A primit numele după Jean Nicot, un diplomat francez din secolul al XVI-lea. Jean Nicot a fost cel care a introdus planta de tutun în Franța și a promovat utilizarea sa medicinală și recreațională. În 1560, Jean Nicot a trimis semințe și plante de tutun reginei Caterina de Medici, argumentând că tutunul avea proprietăți medicinale. La acea vreme, tutunul era considerat un remediu pentru diverse afecțiuni. Datorită eforturilor sale de a populariza tutunul în Europa, planta a fost numită în onoarea sa de către botanistul Carl Linnaeus în secolul al XVIII-lea, când a clasificat planta sub genul Nicotiana.

Regina nopții este o plantă perenă originară din Mexic, dar s-a răspândit și în alte țări din America Centrală și de Sud. Datorită popularității sale a fost introdusă și cultivată în multe alte părți ale lumii, precum Statele Unite, India. A fost adusă în vestul Europei după descoperirea Lumii Noi. Planta s-a adaptat repede, iar englezii au cultivat-o în grădini sau parcuri, ca plantă decorativă.

Începe să înflorească la începutul de iunie și, va continua să înflorească până pe la jumătatea lunii octombrie dacă vremea este caldă. Regina nopții are florile de culoare albă, dar pot fi și roșii, roz, galbene și în nuanțe de mov sau violet. Cu cât petalele sunt mai deschise la culoare, cu atât este mai parfumată.

În perioadele secetoase are nevoie de apă în fiecare seara, pentru a nu i arde frunzele. Grațioasă și parfumată, regina nopții este puțin pretențioasă și are nevoie de o îngrijire minimă pentru a ne bucura cu florile și, în special, cu parfumul ei îmbătător. Se înmulțește prin semințe sau tuberculi.

Regina nopții crește spontan în grădini, pe la margine de drum sau în fața curților ori se cultivă în grădini, terase, în parcuri și chiar în ghivece sau jardiniere, adaptându-se chiar și pe balcon.

Își merită pe deplin numele de Regina nopții, căci își deschide florile seara, când se lasă răcăarea, și le închide la răsăritul soarelui, iar în acest interval răspândește miresme îmbătătoare la căderea nopții. Botaniștii spun că fluturii care o polenizează intervin doar noaptea și atunci este momentul ca florile să îi atragă prin parfumul ei seducător.

In China, numele său înseamnă „moment intens de glorie”, iar în Japonia „minune sub lună”. În India, floarea este numită „floarea de lotus a nopții” și este floarea zeului creației, Brahma.

Regina Nopții este o floare bogată în simbolism și legende fascinante care o înconjoară. În anumite culturi, floarea reginei nopții este asociată și cu spiritul feminin și puterea seducției. Este adesea utilizată în ceremonii și ritualuri pentru a spori farmecul și senzualitatea. Uneori, aceasta este privită ca un simbol al frumuseții care înflorește în întuneric, reprezentând optimism și speranță în cele mai dificile momente ale vieții.

Legendele spun că Regina Nopții era o creație a zeilor, o floare sacră cu puteri neînțelese. Ea era păzită de spiritele pădurii, ființe magice ce vegheau asupra ei cu sfințenie și devotament. Datorită frumuseții și a misterului ei, mulți aventurieri și căutători de comori au pornit în căutarea Reginei Nopții, dar puțini dintre ei au avut norocul să o găsească.

În cultura mexicană, este asociată cu iubirea și pasiunea. Există o poveste romantică care spune că floarea reginei nopții ar fi fost creată de către o prințesă aztecă pentru a-și cuceri iubitul. Legendele populare spun că regina nopții înflorește doar pentru a atrage atenția unui iubit dispărut și că parfumul său plin de mister îl va aduce înapoi în brațele ei.

Se spune că a fost odată un tânăr prinț care era atât de bogat încât, dacă ar fi vrut, putea îmbrăca în aut tot globul pământsc. Palatele îi erau atât de pline cu nestemate, că putea face din ele un pod ridicat până la lună. Și numai într-o viață de huzur trăia prințul o ținea tot în baluri și pereceri, unde invita numai tinere frumoase și bogate. Azi așa, mâine așa, s-a trezit flăcău tomnatic și parcă îi dădea inima ghes să se așeze la casa lui.

S-a gândit el ce s-a gândit și a ales să se însoare cu o fată simplă, dar care să-l iubească. Și într-o zi, a zărit călătorind pe moșia sa, o fată frumoasă ca soarele, ce culegea flori de leac. Vrăjit de frumusețea ei, a luat-o la palat și au făcut nuntă mare.

Dar de la o vreme, prințul începu a tânji după balurile de demult și viața de dinainte inainte. Fata pe care o alesese de nevastă era ințeleaptă si drăgăstoasă, îl iubea, dar el voia altceva. Si se intoarse la viața dinainte.
Soața lui îi ducea dorul și intr-o noapte, uitându-se la regele nopții, Luna, îi zise:

„Ce să-ți dau să-mi aduci bărbatul înapoi și să-l faci să nu mai plece pururea de lânga mine?”
Si pasămite, regele Lunii îi răspunse: „Iubește-mă pe mine și eu ți-oi da ce-mi ceri”
„Te-oi iubi și pe tine, că e singurul dar de mi-a dat Dumnezeu”. Și atunci îi crescură aripi, rochia i se transformă în mătase țesută cu fire de aur și nestemate, iar în plete îi străluceau stele de argint.

În acest timp, bărbatul cel bogat se întoarse acasă și își strigă nevasta să vină să-i aducă veșmintele de noapte. Străbatu întreg palatul chemând-o, dar nu fu chip să o găsească. Se intoarse în dormitor mirat si uluit. Pe fereastra ce-o uitase deschisă tot stringându-și soața, intra un parfum suav cum nu mai simțise niciodată, în nici unul dintre saloanele de luxpe nicăieri pe unde umblase.

Și uitându-se în noapte, afară, zări în mijlocul grădinii răsărite ca prin minune, un covor de flori mici, albe, strălucitoare, iar în mijlocul lor, sta Regina, toată împodobită, parfumată, frumoasă cum n-o mai văzuse niciodată.

Dar oricît încercă, nu fu chip să se apropie de ea.
„Am luat eu ce-ai disprețuit tu, ceea ce n-ai fost în stare să vezi. Ai să-i simți parfumul dulce și suav în fiecare noapte în care va dori să se oglindească in lumina lunii, dar n-ai so mai poți atinge vreodata”, a spus Regele Lunii, apoi se făcu liniște.
Si de atunci încoace, spun bătrânii, prințul cel bogat stă în fiecare noapte la aceeași fereastră privind la Regina nopții doar pentru a-i simți, fie și măcar o dată. parfumul divin.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments