M.Ap.N informează printr-un comunicat de astăzi, 27 septembrie, că mai multe grupuri de drone rusești au fost detectate noaptea trecută la granița cu Ucraina. Ca și în celelalte situații similare, populația din Tulcea a fost avertizată prin mesaje RO-Alert, iar armata a ridicat în aer mai multe avioane de luptă.
Deși roiul de drone rusești ar fi atacat doar obiective de pe teritoriul Ucrainei, una singură a greșit traseul și a intrat în spațiul nostru aerian. Deși oficial se spune că această dronă nu s-ar fi prăbușit pe teritoriul românesc, epava acesteia este căutată și la această oră de militari.
„Vineri, 27 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe brațul Chilia al Dunării.
Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert”, se spune într-un comunicat de astăzi al M.Ap.N.
Pentru monitorizarea situației, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 și, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă s-au întors la bazele aeriene în jurul orei 4.00.
„Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spațiul aerian național, în zona de frontieră cu Ucraina.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol”, se spune în comunicatul de la Armată.
Important este că avioanele de luptă nu au executat lovituri asupra dronei care ne-a survolat teritoriul și s-au mulțumit să supravegheze spațiul aerian al NATO.
MApN ține să precizeze că a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.