Premierul Marcel Ciolacu a prezidat miercuri, 11 septembrie, ceremonia de semnare a contractului de implementare pentru componenta de Cloud Dedicat, un proiect care ar trebui să ne scape de birocrație într-un viitor nu foarte îndepărat.
Proiectul este parte a investiției „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental” din cadrul Componentei 7 – Transformare digitală, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Semnarea contractului a fost realizată electronic de către Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României și Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, liderul consorțiului declarat câștigător ca urmare a procedurilor de achiziție publică.
Dezvoltarea cloudului guvernamental al României va fi realizată prin două investiții din PNRR: 374,73 milioane euro pentru implementarea efectivă a infrastructurii de cloud guvernamental și 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental.
Termenul de finalizare al investiției este de 270 de zile.
„Tehnologia cloud implementată în următoarele 9 luni în administrația publică aduce economii de sute de milioane de lei pentru bugetul de stat, pentru că instituțiile nu vor mai investi insular în gestionarea soluțiilor digitale. Din 2025, sistemele informatice ale instituțiilor publice din România vor vorbi aceeași limbă, vor fi interoperabile unele cu celelalte – dar și cu cele europene. Datele românilor vor fi în siguranță pentru că tehnologia cloud este cea mai rezilientă în fața atacurilor cibernetice. Cel mai important beneficiu al implementării acestei tehnologii este că dăm oamenilor timpul înapoi: românii nu vor mai sta la cozi și ghișee, ci vor interacționa digital cu statul român”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
La rândul său Marcel Ciolacu a declarat următoarele: „Prin semnarea acestui contract astăzi, toate serviciile publice oferite de instituții vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator. Și, cel mai important, toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă și vor funcționa în același sistem informatic, într-un mod securizat, la cele mai înalte standarde globale.
În același timp, unind într-un singur sistem informatic toate instituțiile, facem economii la buget și aducem eficiență pentru fiecare român și pentru fiecare companie din România.
Astăzi, fiecare dintre noi își gestionează aproape toate aspectele vieții moderne prin intermediul telefonului. În 2025, odată cu finalizarea celor două contracte – cel semnat astăzi și cel semnat în martie, vom putea interacționa digital cu instituțiile publice, fiecare român putând solicita și primi documentele necesare, de oriunde, oricând, în deplină siguranță.
Asta înseamnă dispariția birocrației, a cozilor de la ghișee, a inutilului pus pe drumuri cu care suntem obișnuiți”, a declarat premierul.
Acesta a avut și un sfat pentru cei care se vor ocupa de punerea în practică a proiectului: „Închei cu o rugăminte : având în vedere experiența de la Registrul Comerțului, vă solicit un singur lucru : faceți toate verificările necesare înainte de a trece sistemul din off-line în on-line! Digitalizarea trebuie să le simplifice oamenilor viața, nu să le-o îngreuneze”, a spus Marcel Ciolacu referindu-se la eșecul noului portal al ONRC pentru care s-au cheltuit 40 de milioane de euro și care mai mult nu funcționează decât să vină în ajutorul utilizatorilor.