10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriInternRomânii din Spania vor putea avea dublă cetățenie! În baza pașaportului spaniol...

Românii din Spania vor putea avea dublă cetățenie! În baza pașaportului spaniol aceștia vor putea călători fără vize aproape oriunde în lume

Veste bună pentru cei peste un milion de români din Spania! În curând aceștia vor putea obține cetățenia spaniolă,  fără a mai fi nevoiți să renunțe la cea română, așa cum o cere în prezent legislația statului iberic, informează Pro TV.

17 martie 2022: Președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, primit la Palatul Cotroceni.

Conform estimărilor, în Spania trăiesc în prezent peste un milion de români. Mulți dintre aceștia ar fi dorit să obțină cetățenia spaniolă, însă nu au vrut să renunțe la cea română, așa după cum îi obligă acum legislația din Spania. În curând, însă, între România și Spania va fi semnat un acord ce le va permite românilor să dobândească cetățenia spaniolă, dar să rămână și români cu acte-n regulă.

Textul acordului între cele două țări este finalizat și agreat, informează ProTV, citând surse din Guvern. Documentul ar urma să fie parafat cu ocazia vizitei premierului spaniol Pedro Sanchez în țara noastră, în primele luni din acest an. Sanchez a anunțat încă din toamna anului 2022 că a fost creat un grup de lucru care va analiza posibilitatea recunoașterii dublei cetățenii, oficialul spaniol fiind un susținător al acestei schimbări.

„Vă pot confirma doar că ne aflăm într-o fază avansată a negocierilor”, a declarat ambasadorul României în regatul Spaniei, George Gabriel Bologan, pentru ziarulromânesc.es. „Partenerii spanioli au înțeles importanța temei pentru comunitate și au manifestat deschidere. Anunțul că se va ajunge la un acord a fost făcut cu ocazia primului summit guvernamental dintre România si Spania de la Castellon în 2022″, a  mai spus Bologan.

După Franța și Portugalia, România ar fi a treia țară cu care Spania are un astfel de acord de dublă cetățenie.

Românii din Spania sunt bine organizați și au o comunitate unită. Sursa foto: ziarulromanesc.es

Vestea i-a bucurat enorm pe românii din diaspora. Având statutul de cetățean spaniol, românii cu dublă cetățenie vor avea acces la locuri de muncă  mai bine plătite, în poliție, administrație, armată, sau în educație.

 „E o diferență între a fi rezident în Spania și a fi cetățean spaniol. Ca să fii pompier, funcționar public e nevoie să fii cetățean, nu e suficient să fii rezident. În învățământ – dacă vrei să ai un post titular trebuie să fii cetățean”, spune Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa.

Poate cel mai important pentru românii care vor dobândi și cetățenia statului iberic, în baza pașaportului spaniol aceștia vor putea călători fără vize în majoritatea statelor globului.

„Pașaportul spaniol a fost declarat cel mai bun la nivel mondial și asta ar însemna pentru români că ar putea călători și în Statele Unite fără niciun fel de viză”, a declarat Ciprian Bălțoiu, fost consul la Ambasada României în Spania.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments