Numărul pasagerilor pe aeroporturile din România a crescut cu 10,5% în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2019, înaintea pandemiei, și cu aproape 5% față de anul trecut, potrivit lui David Ciceo, președintele Asociația Aeroporturilor din România (AAR) și director general al Aeroportului Internațional Cluj.
Călătoriile interne cu avionul, revitalizate!
În perioada ianuarie-iunie 2024, au fost înregistrate 112.916 mișcări de aeronave și au fost transportate 27.292 tone de marfă. Dintre cei 11.857.773 de pasageri care au tranzitat aeroporturile românești, 7% au călătorit pe rute interne, indicând o revitalizare a călătoriilor interne.
Corina Martin, președinte RESTO Constanța și secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, a subliniat impactul acestei creșteri asupra turismului.
Martin spune că România a depășit deja nivelul din 2019, considerat cel mai bun an pentru turism în ultimul deceniu, în ceea ce privește numărul de turiști și circulația turistică. Creșterea a fost influențată de factori precum instabilitatea din regiunile vecine și creșterea tarifelor biletelor de avion pentru destinații externe.
Acești factori au condus la o reorientare a turiștilor către destinațiile interne, în special Litoralul românesc, care a beneficiat de pe urma căldurii extrem de ridicate din Europa și a scăderii gradului de siguranță în alte destinații populare.
Creștere generală a traficului aerian
Deși există o creștere generală a traficului aerian și a numărului de turiști, numărul zborurilor interne rămâne sub nivelul din 2019. Aceasta reprezintă o provocare pentru dezvoltarea circulației aeriene între destinațiile românești și pentru atragerea de turiști străini.
Litoralul românesc devine centrul aviației regionale începând de de la finele lunii august, găzduind întâlnirea anuală a Directorilor aeroporturilor din România și Chișinău. Evenimentul, organizat de Asociația Aeroporturilor din România (AAR), a reunit lideri din sectorul aviației, reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române, ROMATSA, companii private, specialiști din domeniu și oficiali importanți, inclusiv pe Adrian Ioan Veștea, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și pe Corina Martin, reprezentantă a industriei turismului și ospitalității din România.