După nouă ani de procese, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional (ICSID) de la Washington a anunțat decizia definitivă pe care a luat-o în cazul procesului intentat României de „Gabriel Resources” pentru aurul de la Roșia Montană: statul român nu are de plătit nici măcar un dolar canadienilor. Mai mult, România are de încasat de la „Gabriel Resources” banii cheltuiți pe avocați. Cineva a făcut totuși bani, în această perioadă, prin speculații la bursă cu acțiunile celor de la „Gabriel Resources”…
Dezastrul anunțat de Ciolacu, Ciucă și Boloș, care preziceau că vom avea de plătit despăgubiri de miliarde de dolari, nu a mai avut loc! Printr-o decizie la care autoritățile române spuneau că nu se așteaptă, Curtea de Arbitraj Internațional a decis să respingă acțiunea intentată de firma canadiană „Gabriel Resources”, motivele urmând a fi făcute publice la sfârșitul lunii martie.
Reacțiile oficialilor nu au întârziat să apară.
„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!
Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!
Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum!
Bravo, România!”, a scris pe facebook premierul Marcel Ciolacu.
I-a ținut isonul colegul de rotativă, președintele PNL Nicolae Ciucă: „România câştigă procesul privind Roșia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorie.
S-a putut ajunge la această soluționare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanțe condus de Marcel Boloș și de echipa de avocați selecționată de minister. Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României!”
Cu un buget pe minus în an electoral, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a simțit că revine la viață: „România primește o decizie extraordinară: Am primit câștig de cauză în cazul Roșia Montană.Mai mult, reclamanții sunt obligați să ne ramburseze cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Potrivit procedurilor, nu putem publica motivele care fundamentează soluția pronunțată decât după 20 de zile. Vă asigur însă că România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale.
Până atunci, felicit avocații și echipa MF, dar și toate celelalte persoane implicate în proiect.”
Dacian Cioloș, cel acuzat de PSD că ar fi fost principalul responsabil dacă România pierdea procesul, pentru că a insistat ca exploatarea de la Roșia Montană să intre în patrimoniul UNESCO, le-a dat peste nas social-democraților.
„Roșia Montană rămîne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire.
Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt.
Premierul Ciolacu va trebui să explice in zilele următoare, de ce a ieșit cu declarații alarmante, anunțând pierderea iminentă a procesului de către Romania, lucru care a dus la creșterea acțiunilor companiei Gabriel Resources la Bursă?
În interesul cui au fost aceste declarații iresponsabile? Pentru că în interesul României și a demnității noastre nu au fost în niciun caz!”, a scris fostul premier Dacian Cioloș, tot pe facebook.
O poziția aparte o are președintele USR, Cătălin Drulă. Acesta susține că mulți politicieni au făcut bani serioși la bursa din Toronto, din speculațiile cu acțiunile firmei Gabriel Resources, știind rezultatul din timp.
„România câștigă procesul Roșia Montană. Nu există despăgubiri de plătit.
Ciolacu, Boloș, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR.
Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesediști să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca și cum am fi pierdut deja?
DNA dacă n-ar fi condus de un servitor al actualului guvern ar trebui să se autosesizeze în această noapte.
Este incredibilă hoția și minciună acestei guvernări. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PCR, Partidul Comasat Român PSD-PNL.
Se strânge lațul, Marcele. O să vină momentul când vei plăti pentru toate astea.”
Acuzațiile lui Drulă par acoperite de cifre. Anunțurile oficialităților de la București ale premierului Marcel Ciolacu sau ale ministrului Finanțelor Marcel Boloș, au dus în ultima lună la o creștere pe bursă a acțiunilor companiei canadiene cu peste 200 de milioane de dolari.
După cum notează colegii de la evz.ro, în ultima lună acţiunile Gabriel Resources s-au dublat ca valoare la Bursa din Toronto, de la 0,43 dolari canadieni per acţiune în 31 ianuarie, la 0,87 în 8 martie. Vineri, 8 martie, acţiunile companiei au fost oprite de la tranzacţionare de către organismul de reglementare al Bursei din Toronto, după ce cu o zi înainte compania anunţase că a fost informată de Tribunalul de Arbitraj că la această dată urmează a fi comunicată o decizie definitivă în procesul pe care l-a deschis împotriva României în urmă cu nouă ani.
Nici Marcel Ciolacu nu le-a rămas dator lui Dacian Cioloș și Cătălin Drulă fost, respectiv actual președinte al USR.
Premierul a avut o declarație extrem de dură la Antena 3: „Vreți să știți cu Roșia Montană? De ce a apărut Roșia Montană? Ca să apară un partid politic. Uniți Salvăm Roșia Montană. Acea manifestare „Uniți Salvăm Roșia Montană” într-o lună de zile s-a transformat în Piața Victoriei în „Uniți Salvăm România”, în USR, unde era lider domnul Cioloș. Domnul Cioloș când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Cotroceni de prim-ministru, toată lumea aștepta ca domnul Cioloș să plece acasă. Nu! Domnul Cioloș făcea ședință cu ministrul Culturii și trimitea Roșia Montană să intre în UNESCO. Este clar că a fost ceva la mijloc. Să vină să dea explicații!”.
Este clar că în cazul Roșia Montană politicienii au făcut jocurile combinatorilor de pe bursă și putea să se termine rău pentru noi.
Deși nu avem de plătit despăgubiri, nimeni nu este tras la răspundere pentru sinuosul traseu al dosarului Roșia Montană prin diferitele guverne care s-au perindat la conducerea țării, sau a anumitor politicieni care acum se acuză reciproc pentru poziția politică partizană, dovedită prin luările de poziție afișate în public.