9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALOpiniiSă fie primit!

Să fie primit!

Gata, fraților, să ne calmăm puțin, nu va trebui să-l alegem șef de stat a treia oară ca să-i mai dăm lui un rost în viață și nouă motive de mândrie pentru decizia luată! Iohannis, cum care Iohannis?, locatarul de la Cotroceni în puținele minute în care nu e pasagerul unui avion de lux și turistul în destinații exotice, va fi Președintele Consiliului European. Eh, ce vreți, președintele la președinție trage! Din nou! Cum din nou?

Păi uite-așa, că a mai fost o dată în 2018, apoi iar prin 2019. Sau, mă rog, și atunci, ca și acum, țuțării lui din politică și presă îl dădeau ca și numit acolo! După care a fost pentru câteva luni și iminentul înlocuitor al lui Stoltenberg la cârma NATO, șeful lui Geoană carevasăzică! Tot așa, poziție importantă, taman bună pentru morga și aroganța celui mai costisitor profesor-inspector-primar pe care România a avut ghinionul și inteligența să și-l pună-n frunte!


Ei bine, din nou, liberalii și ”jurnaliștii” arondați s-au gândit să mai acopere cele sub 20 de procente ale partidului din sondaje cu oh, ce veste minunată, Iohannis trece la fapte și prin UE, după ce a gătat de făptuit cam totul pe aici. Bașca se cam termină și cu bugetul nelimitat pentru satisfacerea capriciilor personale, dar sunt sigur că ăsta a fost doar un motiv secundar. Dacă stai să-i asculți, e ca și bătută palma! Omul va ridica Europa din propria-i mediocritate cam cum a educat și România până a constatat că-i un stat eșuat, deci nu-i mai merită augusta prezență nici măcar în scurtele vacanțe de lucru pe care urma să le mai facă până la expirarea mandatului.

Chiar nu înțeleg cum își imaginează propagandiștii că renunțarea la onoarea supremă pe care ți-o poate face un popor, de-a te alege căpetenia sa, în favoarea unei funcții birocrat-administrative într-o instituție multinațională poate fi un motiv de preamărire a personajului? Sau, de fapt, se bazează pe aproape siguranța că vestea îi va bucura tare pe românii dornici să scape mai repede de degrabă trântitorul de paltoane și superconsumatorul de scrâșneli din dinți și escale la Sibiu?

Fără să vreau, situația îmi amintește de Cărtărescu, permanentul candidat la Nobelul pentru Literatură. Sigur, în cazul său, chiar nu cred că el e sursa zvonurilor recurente și nici a agitației anuale. Mai mult, la cât mișto a ajuns să se facă pe tema asta, presupun că ar prefera să nu-i mai fie pomenit niciodată numele în aceeași frază cu al celebrului inventator al dinamitei. Dar, ca și în cazul lui Iohannis, fanii țin să ne asigure că e mereu dorit pentru a reprezenta cu cinste națiunea pe cele mai înalte culmi ale succesului! Sigur, deocamdată, Nobelul l-a luat Hertha Muller, cam așa cum funcție importantă în organisme internaționale a căpătat soțul Mihaelei, dragostea mea!

Sau, dacă nu vă place literatura cultă, să luăm un exemplu din sport, că ăsta e mai popular, unde fițele și aerele nu prea țin loc de performanță. Era o vreme în care aproape lunar Becali anunța boborul microbist că are nu știu câte oferte, euro fără număr, fără număr, pentru Rădoi, de la cele mai titrate echipe din Europa. Sigur, asta făcea parte din strategia de a se băga singur în seamă pe la televiziuni, atunci când acestea nu-i sorbeau fiecare cuvânt în schimbul sponsorizărilor generoase. Până la urmă, fotbalistul a ajuns în Arabia Saudită, dar hei, ce mi-e Barcelona sau Madrid, ce mi-e Riad, bani să iasă!

Apropo de bani, să ne întoarcem la Iohannis și la veșnica lui încoronare în poziții pentru care nu are nicio pregătire și nicio calificare. Și nici vreun talent sau calitate, de altfel. Sigur, ca și la Cotroceni, nici la Bruxelles nu e neapărată nevoie de ele atunci când hrănești relații bune și/sau reușești să păcălești destui oameni. Dar eu tot cred că e doar o fumigenă aruncată (iar) în spațiul public pentru a agita apele electorale ale acestui an și pentru nicaiva câștiguri procentuale ale partidului prezidențial.

Și, dacă mă înșel și omul chiar va pleca din palat pentru un birou UE, ce să zic? Să fie primit! Și niciodată returnat!

Radu Herjeu
Radu Herjeuhttp://canal33.ro
Jurnalist cu peste 23 de ani de experienţă în presa scrisă, radio şi televiziune, premiat cu Diploma „Distincția Culturală” al Academiei Române, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului şi fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism-Filosofie din cadrul Universităţii Spiru Haret, Radu Herjeu este dramaturg şi autor a 8 volume de versuri, dramaturgie, publicistică, analize şi interviuri.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments