7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternSăracii primari bogați! Coaliția electorală PSD-PNL  majorează cu cinci procente lefurile aleșilor...

Săracii primari bogați! Coaliția electorală PSD-PNL  majorează cu cinci procente lefurile aleșilor locali

Cadou electoral pentru cei care lipesc afișele prin sate, comune , sau municipii. În anul care urmează, toți bugetarii vor beneficia de o majorare de 5% la salariu. Cu excepția profesorilor, cărora le va crește leafa cu 20% în două tranșe, la 1 ianuarie și 1 iunie, 20 % în total, deși se anunță sforăitor că din bugetul pentru 2024 va fi alocată o marjă istorică pentru învățământ. În schimb vor fi asimilați categoriei bugetarilor săraci aleșii locali: primari, viceprimari, președinți de consilii județene, etc…

În timp ce alegătorii abia își plătesc facturile și cu greu adună bani pentru medicamente, coaliția PSD-PNL mărește lefurile săracilor primari.

Ați văzut vreodată un primar sărac? Nici nu veți vedea. Guvernul Ciolacu-PNL are grijă să le mărească acestora leafa, zice-se pentru a nu fi coruptibili. Și nu numai primarii vor beneficia de această creștere a salariilor. Viceprimarii, consilierii locali, președinții și vicepreședinții de consilii județene, cam toți cei care stimulează pecuniar populația să iasă la vot, după ce le confiscă actul de identitate cu 2-3 zile înainte de data alegerilor, cu toții vor beneficia în 2024 de o creștere nesperată a lefurilor cu cinci procente.

„S-au eliminat toţi cei care deţin înalte funcţii publice, din zona vizibilă care, probabil, a generat şi indignare sau îngrijorare. Tot ce înseamnă parlamentari, miniştri, secretari de stat sunt eliminaţi din această creştere a salariilor.  În zona de sus, în zona superioară a demnităţilor publice, salariile sunt îngheţate”, a declarat senin Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Acesta a explicat, ca pentru copiii care îl așteaptă pe moșul, că aleșii locali nu au fost excluși de la această creştere a salariilor pentru că „sunt asimilaţi oarecum Corpului Funcţionarilor Publici din România şi, în mod evident, că există o aşteptare cel puţin în raport cu creşterea veniturilor”.

Și ca să fie treaba oablă, PNL, prin vocea lui Stroe, a explicat pe înțelesul tuturor: „Influenţa sau interesul politic n-are legătură cu sistemul de salarizare din administraţia publică. Nicidecum. (…) Inflație… Sunt foarte mulți factori. Dar nu noi am decis”, a ținut să atragă atenția Ionuț Stroe, întrebat dacă majorarea salariilor este un „cadou electoral” pentru cei din administrația locală, pentru că 2024 este an electoral.

Declarația a fost întărită de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea: „Cred că aţi putea să întrebaţi şi să faceţi comparaţie şi la nivelul primarilor. Fără a fi eu părtinitor, am auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare, sincer. (…) Mai mic decât o învăţătoare, am spus. Adică sunt administraţii publice care derulează în decursul unui an bugetar foarte multe proiecte pe fonduri europene. Am spus generic că am auzit. (…) „. Vă dați seama câtă nedreptate? Cum să aibă un ales local salariul cât o amărâtă de învățătoare? Doar el, alesul, este “sponsorul” legal al școlilor din propria parohie.

De aici se împart banii din taxele și impozitele dumneavoastră.

O altă explicație, mult mai simplă, din popor, pentru creșterea salariilor aleșilor locali, ar fi că aceștia trebuie să dea și ei, la rândul lor, înainte de alegeri, o găleată cu însemnele partidului, o plasă cu un kil de făină și de ulei, ceva, acolo, care să îi motiveze pe votanți să pună ștampila unde trebuie.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments