Declarații ferme ale președintelui interimar la prima întâlnire a acestuia cu șefii de misiuni diplomatice acreditați la București. Ilie Bolojan a declarat în fața ambasadorilor străini că anularea alegerilor s-a făcut într-o situație excepțională, care a fost gestionată cu instrumente democratice. În același timp, premierul Marcel Ciolacu a solicitat o întrunire CSAT în cadrul căreia să fie dezvăluite motivele concrete care au stat la baza decizei de anul trecut a Curții Constituționale, de a anula alegerile prezidențiale chiar în timpul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin.

„România este un stat democratic, care lucrează în continuare pentru a consolida instituțiile și încrederea în acestea, așa cum așteaptă cetățenii noștri. Întărirea democrațiilor noastre este un obiectiv permanent, iar România nu face excepție. La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației.
Pentru alegerile prezidențiale ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul nostru – al tuturor instituțiilor – este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Din poziția în care mă aflu, în acord cu atribuțiile ce îmi revin, voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”, este declarația făcută chiar astăzi, 18 februarie, de președintele Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală a șefului statului cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Tot astăzi, conform gândul.ro, premierul Marcel Ciolacu ar fi spus că dorește convocarea CSAT pentru a fi publicate probele în cazul anulării alegerilor prezidențiale și că așteaptă ca Ilie Bolojan să ia o decizie în acest sens.
Toate aceste declarații și luări de poziție vin în contextul în care vicepreședintele american JD Vance a spus în cadrul reuniunii pentru securitate desfășurată zilele trecute la Munchen că alegerile prezidențiale din România au fost anulate „pe baza unor suspiciuni șubrede ale unui serviciu de informații și la presiunea enormă a vecinilor de pe continent”.
Pare că atît președintele interimar, cât și premierul vor să încheie odată pentru totdeauna subiectul spinos al anulării alegerilor, înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile din luna mai.
Reamintim că la ședința CSAT din data de 28 noiembrie 2024, convocată și condusă de fostul președinte Klaus Iohannis s-au constatat următoarele: „Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.
În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”.
Ceea ce a urmat știm cu toții, rămâne de văzut ce decizii vor adopta în continuare factorii de decizie ai statului.