3.1 C
București
luni, 2 decembrie, 2024
spot_img
DiverseScenariul descurajării Rusiei în fața României! „Să ne creăm resurse umane, producție...

Scenariul descurajării Rusiei în fața României! „Să ne creăm resurse umane, producție și industrie de război”

Cu toate că au trecut peste doi ani de la începutul războiului ruso-ucrainean, tensiunile internaționale generate de acesta sunt în continuă intensificare.

Profesorul Universitar Doctor Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenirea Conflictelor și Early Warning a fost partenerul de dialog a lui Andrei Stoian, în emisiunea „Sfere de Interes”.

Specialistul în politică externă menționează că există o amenințare de război pe scară largă, de mare intensitate și pe termen lung, pe care Rusia l-ar provoca la adresa Occidentului, UE, NATO, statele vecine ale Rusiei și că avem nevoie reală să ne pregătim pentru acest scenariu sumbru.

Printre variantele prospective analizate a scenariilor de mare impact este și riscul ca rușii să ajungă la gurile Dunării.
„Apărarea aeriană nu este garantată”, spune Iulian Chifu, chiar dacă ucrainienii au sisteme anti-rachetă și anti-dronă bine puse la punct.
Din punct de vedere maritim, Ucraina are control mult mai bun. Dar lucrurile pot lua o turnură negativă, în cazul în care Rusia ar ajunge la Marea Neagră sau la Dunăre:
„În scenariile cu probabilitate foarte mică este și cel legat de prăbușirea Ucrainei, într-un domino și a ajungerii Rusiei pe Prut și la gurile Dunării. Probabilitatea este redusă, dar impactul ar fi foarte mare și atunci trebuie să ne pregătim pentru o asemenea eventualitate. Probabil nu este pentru viitorul apropiat, dar să nu uităm că evaluarile dinaintea războiului arătau că în 3 zile cade Kievul și în 12 ore Harkovul. Exact cum alte evaluări arătau că Rusia nu va ataca niciodată Ucraina”.

Este o transformare a industriilor de apărare în industrie de război

Războiul dintre Rusia și Ucraina este prima confruntare majoră a secolului XXI, așa că actorii puternici politic lucrează la moduri în care să fie posibilă, într-un timp rezonabil, producerea și livrarea munițiilor și altor echipamente necesare unui eveniment de asemenea amploare.
Să ne amintim și de anunțul făcut de Ursula von der Leyen, care prezintă un post nou de Comisar European pentru Apărare, care vizează amplificarea industriei de război.


Avem la dispoziție între 5 și 7 ani să ne pregătim și noi de război, să ne punem la punct capabilitățile: „Să ne creăm resurse umane, rezerve, capabilități, producție și industrie de război. Avem de învățat să ne adaptăm strategiile, tacticile și armamentul. Abia atunci poți să ai un argument ca Rusia să nu te atace!”, a precizat Iulian Chifu.

Urmărește o discuție captivantă, marca Sfere de Interes în linkul de mai jos:

YouTube player
Alina Maslin
Alina Maslinhttp://canal33.ro
Licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la UAIC Iași și absolventă a masteratului Jurnalism Tematic, Universitatea din București. A realizat articole pentru Rador, a fost colaborator Europa Fm și editor în trustul Intact, pentru Antena 1 și Antena Stars. Este Producător executiv la Canal 33 HD si redactor www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE