Contrar promisiunilor făcute în campania electorală de liderii PSD și PNL, anul 2025 va debuta în forță cu o serie de scumpiri, iar creșterile de pensii și salarii anunțate până în ultimele zile premergătoare alegerilor parlamentare vor mai avea de așteptat.
Guvernul Ciolacu 2 a îmbunătățit „Ordonanța Trenuleț” față de varianta de anul acesta și nu în sensul de a mai îndulci pilula scumpirilor și a tăierilor de indemnizații, sau a indexării pensiilor cu valoarea inflației, de exemplu.
Față de gogoșile electorale, Ciolacu 2 le va livra românilor fix gaura de la covrigul de Buzău.
Prima dintre scumpirile care va intra în vigoare din chiar prima zi a anului 2025 este la carburant. Astfel, întrucât accizele la carburanți vor crește de la 1 ianuarie, și prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari: prețul benzinei va crește cu 0,17 lei pe litru, iar al motorinei cu 0,16 lei.
Scumpirile de la pompă vor avea efect în lanț și se vor regăsi inclusiv în prețul produselor de la raft.
În ceea ce privește „Ordonanța Trenuleț”, conform digi24.ro se anunță modificări majore, cu precădere în sectorul bugetar: Concediile medicale – se va deconta doar 65% din salariu, nu 75% cât este acum; Tăierea primelor didactice pentru profesori – aceștia au primit vouchere în valoare de 1.500 lei pentru materiale didactice și ar putea să nu îi mai primească de la 1 ianuarie 2025; Decontarea transportului pentru studenți: în prezent li se decontează 90% din valoarea biletelor, atât pentru tren, cât și pentru metrou, iar pe viitor pentru metrou li se va deconta doar 50%, iar pentru tren 90% doar pe traseul de acasă până la facultate; Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja crețurile mai mult decât inflația în acest an; Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate. Ministerul de Externe va putea să deconteze niște bani în cazul în care consideră o situație de urgență sau că familia respectivă nu poate să susțină integral cheltuielile; Scăderea numărului de secretari de stat cu circa 50%. În prezent sunt peste 200; Se va subția fondul alocat de la buget pentru partidele politice: se va scădea procentul alocat din PIB la maximum 0,01%, față de 0,04% cât este acum; Reducerea cu circa 25% a numărului de agenții; Limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile pentru instituțiile statului.
În ceea ce privește pensiile, guvernul a venit cu două soluții: un ajutor punctual acordat celor cu pensii mici și medii, sau o majorarea a pensiilor, dar în a doua parte a anului, după cum anunță stirileprotv.ro.
Astăzi, 28 decembrie, după reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, Marcel Ciolacu a declarat următoarele: „La nivelul Guvernului ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse, și a susținerii investițiilor, în condițiile menținerii unui control riguros asupra cheltuielilor publice”.
Premierul estimează că măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, adică echivalentul a 1% din PIB.
Șeful Executivului a afirmat, în acest context, că în cursul anului 2024, aproximativ 69 de miliarde de lei – respectiv 3,92% din PIB – au reprezentat investiții și cheltuieli esențiale, precum cele cu majorările salariale din sectorul bugetar: din sistemul sanitar, educație, apărare, creșterea pensiilor, plățile pentru plafonarea prețului la energie, cheltuieli din domeniul sănătății, subvenții pentru transportul public, etc.