20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
DiverseSerialul fenomen „Shogun”- între adevăr istoric și ficțiune

Serialul fenomen „Shogun”- între adevăr istoric și ficțiune

Cea mai recentă ecranizare a îndrăgitului roman al lui James Clavell a dat peste cap toate așteptările, transformându-se de îndată în noul „Game of Thrones”, în materie de celebritate.
În cadrul emisiunii „Despre Filme”, având ca invitate două profesoare lector doctor, specializate în cultura japoneză, în cadrul facultății A.S.E., mânați de curiozitatea pe care ne-a trezit-o serialul, am dorit să aflăm mai multe despre Japonia anilor 1600, tradiții, contextul politic și social, din dorința de a afla ce s-a întâmplat cu adevărat și ce nu, în această lume, atât de diferită de cea occidentală.
Plasarea într-un context socio-politic
1600 reprezintă începutul sfârșitului unificării Japoniei, iar serialul Shogun se focusează pe Tokugawa Ieyasu, cel care definitivează această unificare, alături de Oda Nobunaga și Toyomi Hideyoshi. Există și o poezie pe care copiii japonezi o învață în școală pentru a-i diferenția pe cei trei. Văzând un cuc care nu voia să cânte pentru el, Oda Nobunaga, cel care este cel mai dur, aproape crud, îi spune: „Dacă nu cânți, o să te omor!”. Hideyoshi, cel care era un simplu țăran, care venea din armată și care, deși a încercat să urce pe treptele ierarhice nu avea să ajungă niciodată Shogun, îi spune cucului :„Dacă nu cânți, o să te fac să cânți!”, pentru că reușea să-i facă pe ceilalți să facă ce voia el. Cel din urmă, Tokugawa, Toragana din serial îi spune cucului: „Dacă nu cânți, o să aștept să cânți!” El este cel care a știut mereu să aștepte momentul potrivit, este un strateg extraordinar, are o răbdare de fier și toate aceste calități îl vor face să câștige titlul de Shogun, iar familia lui va conduce Japonia aproape 250 de ani.

Cei trei unificatori ai Japoniei.

Consiliul Regenților nu mai exista
Hideyoshi Toyomi impune „Consiliul celor 5 Regenți” pentru a guverna în numele fiului său , care era încă mic când acesta moare. De specificat este faptul că în realitate, în momentul în care începe serialul, acest consiliu nu mai exista, se disipase, iar interesele începuseră să fie altele.
Adevărata Mariko nu l-a întâlnit niciodată pe Blackthorne
Numele ei real creștin era Hosokawa Gracia. Era imposibil ca cei doi să se întâlnească deoarece aproximativ 15 ani aceasta a fost ținută captivă, având acces doar într-o anumită parte a castelului, învățând portugheza de la una din femeile din suita ei, care era creștinată și nu de la călugări, cum se întâmplă în serial.

Actorul Cosmo Jarvis și adevăratul Blacktorne, personajul pe care îl interpretează în serial.

Condiția femeii în Japonia anilor 1600
Este evident faptul că femeia din acea perioadă nu se bucura de drepturile femeii de astăzi. Totul era controlat de tată, în prima parte a vieții sale, dar și de întregul grup din care face parte, pe scară ierarhică. Se puteau recăsători cu aprobare, situație care este prezentată și în serial, iar cele mai multe dintre căsătorii erau aranjate pentru a consolida bunăstarea familiei. Femeia nu era numai proprietatea soțului, ci și a întregii comunităti în care intră. În momentul căsătoriei aceasta era ștearsă din registrul familiei sale și era trecută în cel al soțului, iar pentru a ieși din acest context era extrem de complicat.


Miscările și modul de a păși al femeilor
Miscările sunt extrem de limitate în cazul femeilor deoarece kimonoul pe care îl purtau și toate straturile de pe dedesubt strâng picioarele, fiind nevoite să țină trupul drept, genunchii lipiți și să pășească prin alunecare.

Pentru a asigura adevărul istorc, decorurile, culisele, recuzita și clădirile au fost concepute în afara orașului Vancouver, în Canada pentru a introduce spectatorul în Japonia anului 1600.
Echipa de costume, formată din 185 de persoane, în funcție de episod, a creat mii de ținute și a realizat sute de sesiuni de probă pe parcursul seriei. Era nevoie de doi oameni pentru a îmbrăca un singur samurai în armură, iar istoricii japonezi au supravegheat atent producția pentru a-i asigura veridicitatea.

Întreaga emisiune poate fi urmărită pe canalul de Youtube Canal 33:

YouTube player
Oana Duțu
Oana Duțuhttp://canal33.ro
Absolventă U.N.A.T.C, secția actorie este un insider al industriei filmului, teatrului, publicităţii şi evenimentelor. Din 2019 realizează şi prezintă emisiunea ,,Despre Filme” la Canal 33 HD, este editor de modă şi lifestyle al siteului www.canal33.ro şi realizatoarea rubricii „Despre stil”.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments