20 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
spot_img
DiverseSfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

Sfântul Gheorghe este sărbătorit de credincioşi în fiecare an pe 23 aprilie, sărbătoare ce vestește vara pastorală.

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creştină, tatăl său fiind general roman. Tânărului Georghe era îndemânatic în mânuirea armelor și s-a înrolat în armata romană unde, parcurgând toată ierarhia militară, Sf. Gheorghe, la vârsta de 30 ani, a devenit general în armata lui Diocleţian.

În anul 303, în urma Consiliului de la Nicomedia, împăratul Dioclețian emite un dectret prin care începe lupta impotriva creștinilor.

Sfântul Gheorghe alege să nu dea curs decretului și s-a ridicat împotriva hotărârilor anti-creştine și nevrând să se închine zeilor, și-a mărturisit public credința.

Acest lucru i-a adus persecuţii din partea lui  Diocleţian și întâi l-au lovit în pântece cu o suliţă, dar vârful suliţei s-a întors înapoi şi Sfântul a rămas nevătămat. Apoi l-au legat de o roată ţintuită cu fiare ascuţite, pornită din sus spre o vale, pentru a-i rupe trupul în mai multe bucăţi, dar el a rămas sănătos. După aceasta i-au încălţat picioarele cu încălţăminte de fier ce avea cuie şi l-au silit să alerge şi l-au bătut, fără de nici o milă.

Legenda spune că nevenindu-i să creadă că tânărul soldat Gheorghe rezistă la caznele supuse, împăratul Diocleţian a poruncit unui covaci să facă special pentru pedeapsă o păreche de încălțări de fier, astfel că soldatul Gheorghe, mărturisitor întru Dumnezeu, punând picioarele într-înşii, să se facă fierbinţi şi să sară, şi fiecare scânteie să conțină cite cinci oca.

După aceea a poruncit la doi doftori să facă pentru Sf. Gheorghe un pahar de venin, astfel că, punându-l pe o masă de piatră, să treacă printr-însa, aşa să fie de veninos. Şi după ce au fost acestea gata, a poruncit Dioclețian ca Sf. Gheorghe să se încalțe cu acele încălțări şi să ia paharul cel de venin în mână şi să se preamble prin ogradă până la poartă, și de la poartă înapoi, și să bea paharul cel de venin tot. Atunci dacă nu i-or arde picioarele, şi dacă n-a muri de paharul cel de venin, împăratul i se va închina ei însuși lui Dumnezeu.

Sf. Gheorghe nu spuse nimic, ci s-a încălțat, a luat paharul cel de venin în mână, şi s-a dus până la poartă şi înapoi, şi a băut tot paharul. Dar pe unde mergea, crăpau pietrele de fierbințeală şi rămâneau precum cărbunele de arse, dar Sfântul nu pățea nimic, căci era apărat de Dumnezeu.

Cei doi doftori care au făcut paharul cel de venin, unul se chema Cosma, iar celălalt Damian. Înfricoșați de cele văzute, au zis acei doi doftori: Mare putere are acela căruia i se închină Sf. Gheorghe, deci hai să ne închinăm şi noi Lui, cu toată inima!

Şi închinându-se, pe dată au devenit credincioși înaintea lui Dumnezeu, care i-a făcut şi pe ei sfinți ca şi pe Sf. Gheorghe.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe -Purtătorul de biruință

Văzând că nu îl poate nimici pe Sfântul Gheorghe, Dioclețian continuă să-l supună la și mai multe chinuri. Dă poruncă să i se pună lespezi grele de piatră pe piept, îl îngroapă în var, este bătut cu o vână de bou, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunțe la credința sa.

Iar Sfântul Gheorghe a atras pe mulţi spre credinţa în Hristos, cărora din porunca împăratului li s-au tăiat capetele afară din cetate, şi chiar şi Alexandra, împărăteasa, a mărturisit pe Hristos înaintea tiranului Diocleţian.

Martirizat pe vremea celei mai cumplite persecuţii anticreştine din tot Imperiul Roman, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este pomenit astăzi pe 23 aprilie ăn toate bisericile creștine.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE