Utilizarea căștilor fără fir și reducerea conversațiilor ca durată de timp. Acestea sunt principalele sfaturi ale medicilor privind relația dintre om și telefonul mobil. De asemenea, ținerea telefonului cât mai departe de corp face parte și ea dintre recomandările mai noi ale specialiștilor pe același subiect.
Iar un sistem de protecție mai atent trebuie acordat copiilor în primul rând. Acestea au fost câteva dintre ideile centrale expuse de către medicul Codruț Sarafoleanu, șeful Secției de Otorinolaringologie de la Spitalul clinic „Sfânta Maria” din Capitală, în legătură cu efectele nocive ale utilizării îndelungate a telefoanelor mobile, în special în ceea ce-i privește pe cei mici.
Codruț Sarafoleanu a susținut recent o conferință publică intitulată „Telefon, internet, jocuri de noroc, pericolele de lângă noi” și organizată de către Academia de Științe Medicale.
„Există tot felul de voci care spun că anumite tumori cerebrale ar putea avea o etiologie legată de expunerea excesivă la telefon. Nu există încă nişte date concrete sau studii care să certifice acest lucru”, a precizat medicul în cadrul conferinței.
El a subliniat că cei mai expuși rămân cei mici.

„Copiii sunt cei mai expuşi şi undele radio pot favoriza, aici studiile sunt clare, apariţia neoplasmelor. Expunerile pot să aibă loc şi în timpul dezvoltării fetale, dacă mămica doarme cu tableta pe abdomen, sau chiar în copilăria timpurie, pentru că ştim foarte clar că chiar de la doi ani copiii folosesc telefoanele şi tableta şi atunci e clar că pot să existe leziuni permanente ale creierului sau ale nervilor cranieni, care au impact mult mai mic la adulţi”, a arătat același Codruț Sarafoleanu.
Printre recomandările specialistului s-au numărat plasarea telefonului cât mai departe de corp, precum și utilizarea căștilor fără fir și reducerea conversațiilor ca durată de timp.
„Ar fi ideal să nu dormim cu telefonul mobil la cap sau în pat. Cât se poate, să folosim căştile fără fir, bineînţeles cu reducerea conversaţiilor ca durată de timp, să evităm telefonul mobil atunci când semnalul este mai slab. Se pare că în momentul acela doza de unde electromagnetice este mai mare şi să alegem un dispozitiv cu o rată de absorbţie mai mică”, a spus Codruț Sarafoleanu.
Medicul a vorbit apoi și despre traumele ce pot apărea din cauza volumulului sonorului din căști, o modă de ceva vreme printre tineri, dar și adulți.
„S-au înregistrat foarte multe traumatisme în sfera ORL din cauza exploziei căştilor sau telefoanelor sau traumatisme asociate din cauza neatenţiei folosirii telefoanelor mobile. Cele mai multe dintre acestea accidentări s-au produs în timpul şofatului sau în timpul plimbărilor pe jos. Puțini știu că o expunere la un volum de sunet mai mare de 60 decibeli, mai mult de o oră în fiecare zi, poate provoca leziuni permanente la nivelul urechii interne, cu afectarea semnificativă a pragului auditiv”, a conchis specialistul, citat de basilica.ro.