2.4 C
București
joi, 20 martie, 2025
spot_img
StiriInternSpor la muncă tovarăși! Salariul minim va fi actualizat anual „în funcție...

Spor la muncă tovarăși! Salariul minim va fi actualizat anual „în funcție de productivitatea muncii”!

- Advertisement -

O nouă găselniță a miniștrilor din Guvernul Ciolacu II în încercarea de a justifica legal o eventuală amânare a indexării salariului minim. Pentru a nu mai fi criticați că salariul minim nu ține pasul cu rata inflației, în ședința de Guvern de ieri, 6 februarie, miniștrii au găsit o soluție eliberatoare de sarcini: se va lua în calcul și productivitatea muncii. Vom asista astfel, foarte probabil, la o indexare a salariului minim la fel ca și cea a pensiilor: la Sfântu-Așteaptă.

Coșul de cumpărături la salariul minim, plin de promisiunile politicienilor

„Am adoptat astăzi mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii.

Este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR. Evoluția salariului minim devine, astfel, mult mai predictibilă, această formulă fiind stabilită anul trecut, împreună cu partenerii sociali”, ne informează Marcel Ciolacu, prin intermediul unei platforme de socializare.

Atât ne spune premierul, sec, fără a se mai obosi să ne explice în ce constă mecanismul în sine și cum ar trebui să funcționeze acesta.

Motivul acestei mici ezitări a lui Ciolacu, în a ne spune cum se va actualiza automat salariul minim, pare a fi legat de imposibilitatea Guvernului de a și pune în aplicare aceste prevederi. Exact ca și în cazul pensiilor, salariul minim va fi actualizat în funcție de rata inflației. Ați văzut cumva anul acesta vreo indexare a pensiilor, așa după cum prevede legea? Ei, foarte probabil, la fel va fi indexat și salariul minim.

Și ca să aibă o scuză mai pertinentă, guvernanții au mai introdus  o variabilă de care trebuie să se țină cont: productivitatea muncii.

„O altă hotărâre de guvern stabilește că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii. Este mecanismul de calcul european care va fi aplicat și în România. Iar această reformă asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență va aduce predictibilitate evoluției salariului minim brut, care, vă reamintesc acum este la nivelul de 4.050 lei lunar. În cursul anului trecut a fost aprobat de Guvern și ulterior de Parlament proiectul de lege în acest sens. Dar în ședința de astăzi, HG-ul adoptat astăzi detaliază aplicarea modului de actualizare anuală a salariului minim și este de menționat faptul că și în preambulul acestei hotărâri, dar și după, pe parcursul aplicării ei, partenerii sociali sunt și vor fi implicați în calendarul anual de implementare, atât în comisia de dialog social din cadrul ministerului, cât și în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social”, a spus purtătorul de vorbe al Guvernului, Mihai Constantin.

Greu de crezut că această variabilă, referitoare la productivitatea muncii, este impusă tot de la Bruxelles. Cine și în funcție de ce criterii va calcula creșterea sau scăderea acestui criteriu rămâne un mister. Cum suntem, însă, tigrii Europei când vine vorba de creștere economică poate că salariul minim va ajunge până la sfârșitul anului 2025 la 10.000 de lei brut, cine știe?!?

Toar`șu Ciolacu, termenul în sine, „productivitatea muncii”, ne cam duce cu gândul la vremurile când la televizor nu aveam decât Telejurnalul.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE