23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
DiverseStatul: dependența și independența cetățeanului

Statul: dependența și independența cetățeanului

Într-o lume dominată de consumerism și promisiuni de îmbogățire rapidă, cetățeanul se găsește adesea prins între nevoile imediate și viitorul incert. Într-un interviu recent pentru emisiunea Economia XXI, Dan Olteanu, intraprenor și antreprenor, fost inginer și actual Director Național al unei companii de consultanță financiară, a discutat despre cum să navigăm aceste provocări.

Soft saving-ul

Soft saving-ul reprezintă conceptul de economisire treptată și consecventă, fără a face sacrificii majore de la bun început. Această abordare îi permite cetățeanului să își construiască un fond de economii pe termen lung prin contribuții regulate, chiar dacă acestea sunt mici. „Economisirea nu trebuie să fie dureroasă sau să implice renunțări semnificative”, explică Dan Olteanu. „Este mai important să dezvoltăm obiceiuri financiare sănătoase care să se mențină în timp.” El sugerează folosirea instrumentelor automatizate, cum ar fi transferurile bancare recurente către conturi de economii, pentru a facilita acest proces. Soft saving-ul contribuie la construirea unui fond de siguranță financiară, care poate fi esențial în momente de criză sau pentru investiții viitoare.

Soft saving-ul, economisirea treptată și disciplinată, este crucială,” afirmă Da Olteanu. “În loc să căutăm câștiguri rapide, ar trebui să ne concentrăm pe principii sănătoase de economisire și investiții.

Cum reușim să economisim?

Principii sănătoase & pregătirea pentru oportunități

Principiile sănătoase de gestionare a finanțelor personale sunt esențiale pentru a asigura stabilitatea financiară și a fi pregătit pentru oportunități neașteptate. „Educația continuă și disciplina sunt cheile succesului financiar”, afirmă Olteanu. El recomandă următoarele principii: trăiește sub posibilitățile tale, evită datoriile inutile, investește în educația personală și profesională, și planifică pe termen lung. „Oportunitățile vin de multe ori neașteptat, iar cei care sunt pregătiți din punct de vedere financiar sunt cei care pot profita de ele”, adaugă el. În plus, Olteanu sugerează că este esențial să ai un plan financiar bine structurat și să fii deschis la adaptare și învățare continuă pentru a putea naviga schimbările economice și a te poziționa în mod favorabil pentru viitor.

El subliniază importanța pregătirii pentru oportunități: “Trebuie să fim mereu gata să profităm de ocazii, dar aceasta necesită o bază financiară solidă și educație continuă.

Dan Olteanu oferă un ghid pentru cetățeni în căutarea independenței financiare, sfătuindu-i să adopte o mentalitate de lungă durată și să evite capcanele consumerismului.

Cheia succesului financiar

Consumerism și îmbogățirea rapidă

Consumerismul modern promovează ideea că fericirea și succesul sunt direct legate de achiziționarea constantă de bunuri și servicii. Acest fenomen creează o dependență față de consumul excesiv, determinând indivizii să cheltuiască bani pe lucruri de care nu au neapărat nevoie, în detrimentul economisirii și investițiilor inteligente. Dan Olteanu subliniază pericolele acestei mentalități: „Cultura îmbogățirii rapide este adesea o iluzie. Promisiunile de câștiguri mari într-un timp scurt îi pot conduce pe oameni către decizii financiare riscante și nesustenabile.” Olteanu sugerează că educația financiară este esențială pentru a contracara aceste tendințe și pentru a ajuta cetățenii să-și dezvolte o înțelegere mai profundă a gestionării banilor pe termen lung.

Întreaga emisiune Economia XXI în care Dan Olteanu oferă cetățenilor instrumente și perspective valoroase pentru a-și atinge independența financiară într-o lume dominată de tentațiile consumerismului și promisiunile de îmbogățire rapidă poate fi vizionată aici: https://youtube.com/live/_FBOfxSMNc4

Simona Muscă
Simona Muscă
Simona Muscă este Antreprenor, Jurnalist și Moderator TV. În cei peste 20 de ani de experiență a moderat peste 200 de emisiuni TV sau Radio, a scris o carte care a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect editorial al anului 2017 și a dezvoltat peste 10 proiecte de antreprenoriat în diverse doemnii precum: educație, medicină, asistență socială, horeca
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments