Piețele financiare au salutat în felul lor, aproape la unison, victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, cele din 5 noiembrie.
Și asta în ciuda dezbaterilor consistente despre maniera încă neclară în care planurile lui Donald Trump privind reducerea tarifelor și a taxelor vor fi aplicate, ca să nu mai vorbim despre stoparea afluxului de migranți pentru cea mai mare economie din lume.
Una peste alta, indică o analiză a celor de la BBC, la aproape zece zile de la victoria clară a lui Donald Trump în alegerile americane, economia de peste ocean e iar cu motoarele în plin. Iată câteva dintre semnalele care conduc spre această opinie aproape generală.
Soarta Tesla pare a fi fost deja jucată
Acțiunile companiei Tesla au crescut cu aproximativ 35% din 4 noiembrie încoace. Implicarea șefului firmei, Elon Musk, în campania electorală, dar mai ales în guvernul republican, a fost un semnal bine primit de către piață. E drept și că succesul în alegeri a readus valoarea de piață a companiei înapoi la peste un miliard de dolari pentru prima dată din 2022, sporind astfel averea lui Elon Musk, care deține o acțiune de aproximativ 13% din companie. Practic, de câteva zile, Elon Musk e mai bogat cu peste 50 de miliarde de dolari.
Totul aduce cu un fel de pariu al investitorilor că o „Casa Albă” condusă de către Donald Trump ar putea ușura multe dintre investigațiile efectuate de autoritățile de reglementare în materie de siguranță. Legăturile solide dintre Trump și Musk ar putea ajuta, de asemenea, Tesla să navigheze în schimbările ce vor marca relația dintre SUA și China, țară în care compania americană are deja o prezență semnificativă.
Deși se așteaptă, în general, ca noul președinte să reducă sprijinul guvernamental pentru vehiculele electrice, cum ar fi creditele fiscale, analiștii fiind de părere că acest lucru ar putea juca foarte bine în contul celor de la Tesla, liderul de piață din SUA.
Bitcoin a urcat și el în preferințele jucătorilor
La rândul ei, prețul celei mai cunoscute criptomonede, Bitcoin, a crescut săptămâna aceasta cu peste 25% până la noile recorduri din toate timpurile, în urma succesului lui Trump, depășind pentru scurt timp valoarea de 89.000 de dolari.

Câștigurile sunt un semn că investitorii anticipează schimbări mari pentru acestor sector, care s-a confruntat cu o anumită represiune sub administrația Joe Biden din partea autorităților de reglementare, care avertizaseră că zona este plină de traficanți și fraudatori.
Donald Trump, care calificase cândva criptomonedele drept o înșelătorie, și-a schimbat tonul în campania electorală din acest an, promițând că va face din SUA „capitalul criptografic al planetei”.
Băncile „au gustat” și ele din succesul lui Trump
Acțiunile unora dintre cele mai mari bănci din America au înregistrat câștiguri cu două cifre începând chiar din preziua alegerilor, întrucât mulți investitorii au pariat că firmele financiare vor fi printre cei mai imediați beneficiari ai promisiunilor noului președinte privind aplicarea unor reglementări mai ușoare.
Printre alte probleme, administrația Donald Trump va avea acum o voce care modelează regulile în așteptare privitoare la stabilirea numerarului ce trebuie păstrat în bănci, ca pernă financiară.
De asemenea, se așteaptă ca Donald Trump să se despartă de Lina Khan, actuala șefă a Comisiei Federale pentru Comerț, care este cunoscută pentru opiniile sale anti-monopol și acuzată că a încetinit masiv încheierea de tranzacții.
Moneda americană e iar pe „cai mari”
În fine, dolarul american a ieșit și el cu bine din alegeri. Asta aduce cu sine o veste bună pentru turiștii americani care călătoresc în străinătate, dar și un semnal pentru viitorul economiei de peste ocean.

Acest lucru se datorează în parte pentru că puterea dolarului este strâns legată de ratele dobânzilor, pe care investitorii pariază acum că ar putea rămâne mai ridicate decât se anticipase anterior.
Brusc, succesul lui Trump pare să sugereze că economia SUA este mai puternică decât se credea anterior.
Dar investitorii văd, de asemenea, și un risc. Cel cu impozitele mai scăzute, mai puțină imigrație și noi bariere comerciale să mențină presiunea asupra inflației, făcând Banca Centrală a SUA mai reticentă în a reduce ratele dobânzilor.
Săptămâna trecută, Rezerva Federală a oferit puține îndrumări cu privire la lunile următoare, spunând că este prea devreme pentru a spune ce impact general ar putea aduce politicile lui Donald Trump.