5.6 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025
spot_img
StiriInternTotul despre când și cum avem voie să folosim petarde sau artificii,...

Totul despre când și cum avem voie să folosim petarde sau artificii, în perioada sărbătorilor. Amenzi uriașe pentru cei care nu repectă legea

- Advertisement -

Atenție mare anul acesta la cum și când aruncați cu pocnitori și petarde, deoarece se pare că polițiștii vor să își completeze planul la amenzi pe anul 2023 pe seama celor ce nu repectă legislația referitoare la deținerea și folosirea articolelor pirotehnice. Cea mai mare amendă poate ajunge la 7.500 de lei, în anumite condiții.

Vânzarea de articole pirotehnice minorilor, sancționată cu amenda maximă prevăzută de lege.

Ca în fiecare an în preajma sărbătorilor, Poliția Română, dar și autoritățile locale, inclusiv Prefectura Capitalei, au anunțat că vor face tot posibilul pentru a limita numărul persoanelor care ajung la spital cu răni grave din cauza folosirii de materiale pirotehnice. Prevederile legale în domeniu sunt destul de stricte, însă puțini români le cunosc și cu atât mai puțin le respectă.

Conform prevederilor din Legea nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. Este valabil și pentru cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor Sunt considerate articolele pirotehnice care prezintă un risc scăzut cele care fac parte din categoriile 1 și P1.

Din aceste categorii fac parte următoarele articole: focuri bengale; beţişoare bengale; pocnitori de Crăciun; jerbe; granule scânteietoare; chibrituri detonante; pocnitori pentru petreceri; şerpi; scântei; pocnitori cu confeti; bobiţe explozive.

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

În cazul firmelor care încalcă prevederile legii sus-menționate, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

De revelion, ca la război, pe străzile din marile orașe. Sursa foto: mihaivasilescublog.ro

Materialele pirotehnice care fac parte din celelalte categorii, respectiv 2, 3, 4, P2, T1 şi T2,  pot fi folosite doar de către pirotehnicienii autorizați și numai în scopul pentru care sunt destinate. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 95/2011, în aceste categorii se încadrează inclusiv petardele, bilele pocnitoare, sau pocnitorile săltărețe.

Adulții pot folosi articolele pirotehnice de divertisment “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, dar nu și în următoarele situații:

  • între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Conform prevederilor din Legea nr. 126/1995, sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuirea și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate atât de polițiști cât și de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE